Kinderen en ouders enthousiast over schoolfruit en -groente

Meer artikelen
Kinderen nemen kistje schoolfruit in ontvangst

Gepubliceerd op: 25 juni 2018 | Gewijzigd op: 25 juni 2018

Afgelopen schooljaar deelden bijna 3.000 basisscholen gratis groente en fruit uit. Ouders, kinderen en scholen zijn hier overwegend enthousiast over. Dit blijkt uit de evaluatie van het schoolfruit en -groenteprogramma 2017-2018 van de Europese Unie (EU).

Kinderen krijgen door dit programma de mogelijkheid om verschillende groente- en fruitsoorten te proeven. Ze worden op die manier aangemoedigd om gezonder te eten.

Enthousiast

Aan de enquĂȘte over het schoolfruitprogramma hebben 1.794 scholen meegewerkt. Volgens ruim 80% van de scholen zijn de meeste kinderen enthousiast. 75% van de scholen geeft aan dat de ouders dat ook zijn. De scholen ervaren het als zeer positief dat het schoolfruit- en groenteprogramma gratis is. Uit de reacties van de scholen in achterstandswijken blijkt verder dat het eten van groente en fruit geen vanzelfsprekendheid is.

Variatie en kwaliteit

Scholen zijn positief over de variatie in fruit. De variatie in groente scoort lager. De scholen zijn juist positiever over de kwaliteit van groente dan van fruit. Voor het volgende schooljaar is de kwaliteit een aandachtspunt.

Schoolbeleid

Van de ondervraagde scholen stimuleert 55% het eten van fruit en groente zonder verplichting. 42% heeft al vaste fruitdagen en 33% heeft op een andere manier een beleid voor gezonde voeding. Slechts 11% heeft helemaal geen beleid voor het eten van fruit en groente.

De belangrijkste redenen voor de scholen om deel te nemen aan het schoolfruit- en groenteprogramma is een bijdrage leveren aan een gezondere leefstijl, de kennis vergroten van kinderen over gezond eten en ze laten kennismaken met groente- en fruitsoorten die ze niet kennen. Driekwart van de scholen heeft aangegeven opnieuw mee te willen doen aan het programma.

Inschrijven EU-Schoolfruit 2018-2019

Volgend schooljaar start de 10e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Van 3 tot en met 14 september 2018 kunnen alle basisscholen en scholen in het speciaal basisonderwijs zich inschrijven voor het schooljaar 2018-2019. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website www.euschoolfruit.nl.

Meer informatie

De evaluatie is uitgevoerd door Right Marktonderzoek & Advies B.V. in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). U vindt het onderzoeksrapport op onze pagina Regeling schoolfruit en -groente.

Service menu right