Kleine inspanning levert 10% energiebesparing op bij dataservers | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kleine inspanning levert 10% energiebesparing op bij dataservers

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 25 januari 2021 | Gewijzigd op: 25 januari 2021

Een coalitie van bedrijven en overheden onderzocht het energieverbruik van dataservers. Uit dit project LEAP (Lower Energy Acceleration Program) blijkt dat ondernemers 10% energie besparen door de servers in de 'spaarstand' te laten draaien. Dit is zonder prestatieverlies.

Iedere organisatie kan dit doen met een kleine inspanning. "Het is vooral een kwestie van je instellingen nog eens nalopen. Zorg dat je servers draaien als ze ook echt performance moeten leveren. De angst dat dit je prestaties beïnvloedt, is onterecht", aldus Mark Spronk, Senior Project Manager bij Schiphol.

Happy flow-manual

De onderzoeksresultaten zijn sinds kort gepubliceerd. De resultaten worden gedeeld met instructie- en trainingsmateriaal, de zogenaamde 'Happy Flow-manual'. Het wordt hierdoor voor iedere organisatie gemakkelijker om zelf de eco-modus in te schakelen. Hier is namelijk geen nieuwe techniek voor nodig. De eco-modus is een instelling die al beschikbaar is op servers. Klanten van datacenters kunnen die zelf activeren. In de Happy Flow-manual staat stap voor stap aangegeven hoe organisaties de spaarstand inschakelen.

"Energiebesparing voor 61.000 huishoudens"

Marjolein Bot, LEAP-Lead bij de Amsterdam Economic Board: "We zijn erg blij dat de toepassing van 'powermanagement' op dataservers direct het verbruik verlaagt. Dat is zonder prestatieverlies. Daarmee besparen we energie voor 61.000 Nederlandse huishoudens. Dit is een mooie eerste stap in een proces met een andere focus. Vanaf nu verschuift die van optimalisatie op basis van bestaande technologie naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie."

LEAP

De coalitie LEAP boekte hiermee haar eerste succes. LEAP is een initiatief om het energieverbruik van dataservers efficiënter in te richten. Partners onderzoeken de beste manieren om energie te besparen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Schiphol zijn 2 van de partners.

Meer weten?

Lees hier meer over de onderzoeken van LEAP:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.