Kwekerij Ammerlaan wint EZK Energy Award 2020 | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kwekerij Ammerlaan wint EZK Energy Award 2020

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 28 januari 2021 | Gewijzigd op: 01 februari 2021

Handelskwekerij Ammerlaan The Green Innovator is de winnaar van de EZK Energy Award 2020. Door gebruik te maken van geothermie als duurzame energie-opwektechniek bespaart Ammerlaan ruim 25.000 ton aan CO2 per jaar. De kweker van tropische planten viel op door de unieke inpassing van geothermie in de omgeving.

Ammerlaan is als winnaar gekozen omdat de brede verbinding met de omgeving de jury enorm aansprak. De opgewekte energie is niet alleen voor het familiebedrijf. De warmte wordt ook gebruikt door 24 andere kwekers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad.

Vernieuwend en uniek

Esther Pijs, juryvoorzitter, vertelt dat vooral de relatie tussen techniek, maatschappelijk draagvlak en samenwerking bij het bedrijf de doorslag gaf. “Zij zijn hierin vernieuwend en uniek. De ontwikkeling en toepassing van dit soort concepten is hard nodig voor de gewenste uitbreiding van de energietransitie. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Ammerlaan is een mooi voorbeeld van hoe je warmte en warmtenetten toepast en exploiteert.”

Stokman Koudum en PolyStyreneLoop BV genomineerd

De 3 genomineerden zijn totaal verschillend, maar allemaal innovatief en goede voorbeelden van vooruitstrevende samenwerking met de omgeving. Familiebedrijf Stokman Koudum viel op doordat ze als één van de eerste in de agrarische sector investeren in een minder rendabele techniek. Stokman Koudum maakt namelijk groen gas uit 100% rundveemest.

PolyStyreneLoop trok de aandacht door de innovatieve recycle-techniek, de brede toepasbaarheid in de bouwsector, én omdat het op Nederlandse bodem wordt ontwikkeld. Daarnaast is circulair ondernemen maatschappelijk zeer relevant. Het bedrijf wil vanaf 2021 polystyreen schuim (‘piepschuim’) uit de bouw gaan recyclen.

EZK Energy Award

De EZK Energy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en hernieuwbare warmte. Donderdag 28 januari nam Léon Ammerlaan op digitale wijze de award in ontvangst met de geldprijs van € 25.000. Dit gebeurde tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Meer weten?

Bekijk de video’s van de genomineerden en de winnaar op EZK Energy Award 2020.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.