Service menu right

Lever nu voorwerpen in van beschermde dieren en planten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 25 november 2019 | Gewijzigd op: 25 november 2019

Vanaf vandaag kunt u voorwerpen gemaakt van beschermde dieren en planten inleveren. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal bijvoorbeeld. Hiermee voorkomt u dat voorwerpen van beschermde dieren of planten (per ongeluk) illegaal op de markt komen.

Handel is meestal verboden

Sommige mensen hebben zulke voorwerpen via een erfenis gekregen. Of ze nemen het mee als souvenir uit het buitenland. Maar handel in deze voorwerpen is meestal verboden. Daarom besloot minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat er een inleverpunt moest zijn. Inleveren is vrijwillig en kan anoniem. De voorwerpen worden voor educatie gebruikt. Of ze worden vernietigd.

Inleverpunt geopend

Het inleverpunt is 25 november geopend door Donné Slangen (directeur Natuur bij LNV). Hij deed dit samen met Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds). En met Ed Fransen (International Fund for Animal Welfare).

Deze organisaties krijgen vaak vragen over dit soort voorwerpen. Bijvoorbeeld over ivoor. Ivoor hebben is vaak niet strafbaar. Maar erin handelen is soms wel strafbaar. Daarom stellen mensen vaak de vraag wat ze ermee mogen doen als ze het niet (meer) willen hebben. Daarvoor is vanaf vandaag het inleverpunt.

Waar is het inleverpunt?

De inleverbak staat in het kantoorgebouw van RVO.nl in Den Haag. Het kantoor is open van maandag tot en met vrijdag van 07:00 uur tot 19:00 uur.

RVO.nl CITES Bureau
Afdeling Inbeslaggenomen Goederen (IBG).
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag.

Wilt u uw voorwerpen opsturen? Dat mag ook naar dit adres.

CITES

Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over handel in beschermde dieren en planten. Deze afspraken staan in de CITES-overeenkomst. Hiermee willen we voorkomen dat dieren of planten uitsterven. Of dat het aantal van een bepaald soort erg daalt. Meer informatie over CITES leest u op de pagina Wat is CITES.