Minder overtredingen bloedmonsters ziekte van Aujeszky

Meer artikelen
Varkens met oormerk

Gepubliceerd op: 3 januari 2019 | Gewijzigd op: 3 januari 2019

Bij 31 of meer varkens moet u bloedmonsters van uw varkens laten nemen en onderzoeken. Niet iedereen houdt zich hieraan. Maar sinds 2017 zijn de overtredingen voor de bloedmonitoring van de ziekte van Aujeszky gedaald.

Daling sinds 2017

Sinds 2017 is het aantal overtredingen voor de bloedmonitoring van de ziekte van Aujeszky gedaald. Waren er in 2016 gemiddeld 199 overtredingen per periode. In 2017 waren dit er gemiddeld 121 per periode. Dit is een daling van 39%.

Bloedmonsters nemen is verplicht

Met de controle van het bloed zorgt u ervoor dat besmettelijke dierziekten worden voorkomen, zoals de ziekte van Aujeszky. U laat elke periode van 4 maanden van tenminste 3 varkens bloedmonsters nemen. Doet u dit niet? Dan kunnen wij u een last onder dwangsom opleggen. U moet dan voorkomen dat u opnieuw te weinig bloedmonsters laat nemen en onderzoeken. Blijkt bij de volgende controle dat u zich hier niet aan heeft gehouden? Dan betaalt u de dwangsom.

Lees meer hierover in het Overzicht maatregelen en sancties dierziektepreventie.

Wanneer vrijstelling bloedmonitoring?

Houdt u in een periode van 4 maanden geen varkens (leegstand) of minder dan 31 varkens? Vraag een vrijstelling aan voor bloedmonitoring. Zo voorkomt u een last onder dwangsom.

Controle bloedmonitoring

De ziekte van Aujeszky is een besmettelijke virusziekte die grote economische schade kan veroorzaken in de varkenshouderij. Hierdoor is het belangrijk dat gecontroleerd wordt op de ziekte. Nederland is in 1980 begonnen met uitroeien van de ziekte. Op 1 januari 2009 heeft Nederland de officiële status ‘Vrij van Aujeszky’ binnen de EU gekregen. Sinds 2015 controleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) of u zich aan de regels voor bloedmonitoring houdt.

Meer informatie

Op onze pagina Vrijstelling bloedmonsters varkens leest u hoe een vrijstelling aanvraagt en wat de voorwaarden zijn. Wilt u meer informatie over de regels van bloedmonitoring? U leest hier meer over op onze informatiepagina Bloedmonsters nemen bij varkens.

Service menu right