Mkb profiteert volop van innovatieregeling WBSO

Meer artikelen
een WBSO ondernemer aan het werk

Gepubliceerd op: 13 juni 2018 | Gewijzigd op: 13 juni 2018

Ruim 21.000 Nederlandse ondernemers - waarvan 97% mkb’er - haalden in 2017 een voordeel van bijna € 1,2 miljard uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Bedrijven in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland investeren het meeste in R&D.

Focus op R&D jaarverslag WBSODeze en andere resultaten staan in de jaarrapportage 2017 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 6 juni heeft gepubliceerd.

 

Fundament van de economie

Staatssecretaris Keijzer: “Nederlandse bedrijven hielden in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil. Het overgrote aandeel mkb’ers in deze groep laat zien dat zij niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing in vele sectoren als de bouw, de verpakkingsindustrie of data-toepassingen. Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis voor onze internationale concurrentiepositie.”

2017 in cijfers

In 2017 keurde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in totaal 135.900 projecten goed, van 21.265 ondernemers. Dit aantal projecten staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in onderzoek en ontwikkeling. Het grootste deel (96%) van deze projecten was een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur. Bij de overige projecten ging het om technisch-wetenschappelijk onderzoek.

WBSO jaarcijfers 2017

Betere oogst

Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is Dacom, dat via data-apparatuur telers helpt hun gewassen te optimaliseren. Door sensoren te combineren met satellietbeelden en internetapplicaties wordt het gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen beter op elkaar afgestemd. Dit verbetert de oogst, vermindert het gebruik van de hoeveelheid hulpstoffen en stimuleert duurzaamheid. Met de recente WBSO-bijdrage onderzoekt het bedrijf nu het gebruik van deze technologie op de lange afstand.
Lees het praktijkverhaal van Dacom

Over de WBSO

De WBSO ondersteunt ondernemers bij het doen van onderzoek naar nieuwe innovaties en bij het sneller ontwikkelen van ideeën tot succesvolle producten en diensten. Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen.

Bekijk de jaarrapportage over 2017. Lees meer over de WBSO.

Service menu right