Mogelijk misbruik van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mogelijk misbruik van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 15 januari 2021 | Gewijzigd op: 15 januari 2021

Onlangs is Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geïnformeerd over mogelijk misbruik van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ook heeft RVO andere signalen van misbruik opgevangen. Het gaat om zo’n 481 aanvragen waar misbruik wordt vermoed.

Alle gevallen van vermoedelijk misbruik zijn onderzocht. In nauw contact met de FIOD en het Openbaar Ministerie wordt er gesproken over vervolgstappen. RVO heeft op dit moment 70 aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Risicoprofiel aangescherpt

De TVL is bedoeld om een groot aantal ondernemers met omzetverlies door de coronamaatregelen met spoed van financiële ondersteuning te voorzien. Om toekomstig misbruik bij de TVL zoveel mogelijk te voorkomen, heeft RVO de risicobeheersing aangescherpt zonder de snelheid in uitbetalen te verliezen. Dit systeem wordt voortdurend aangescherpt met interne en externe signalen vanuit de FIOD, banken, de Belastingdienst, KVK en het UWV. Aanvragen met een hoger risicogehalte worden alleen handmatig verwerkt.

Verscherping voor TVL Q1 2021

Om toekomstig misbruik of oneigenlijk gebruik te voorkomen voor TVL Q1 2021 controleert RVO ook TVL-aanvragen met een laag risico. Dit gebeurt voor het uitbetalen van het voorschot met de gegevens van de Belastingdienst. Deze zijn beschikbaar omdat RVO voor TVL Q1 2021 een groot deel dezelfde aanvragers verwacht die zowel TVL 1 juni-september als TVL Q4 2020 hebben aangevraagd. De Belastingdienst heeft deze gegevens inmiddels verstrekt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.