Nederland volop betrokken bij CO2-afvang en -opslag

Meer artikelen

Nederlandse organisaties doen volop mee in 8 nieuwe projecten voor de afvang en opslag van CO2. Het is het resultaat van een joint call van het Europese consortium ACT (Accelerating CCS Technologies). Op 15 november presenteerden de 8 projecten zich op 'CATO meets the projects' bij TNO Utrecht.

Met ACT bevorderen Europese landen en de Europese Commissie technologie rond carbon capture and storage (CCS). Afvang en opslag van CO2 draagt in belangrijke mate bij aan beperking van de klimaatverandering. Daarvoor is wel gerichte innovatie en onderzoek nodig met internationaal vereende krachten. Via een joint call riep ACT bedrijven en kennisinstellingen op om projectvoorstellen in te dienen. Doel is om daarmee CCS zo snel mogelijk in te voeren in de energie- en industriesector.

€ 38 miljoen

ACT selecteerde uiteindelijk 8 internationale projecten. De projecten krijgen in totaal € 38 miljoen. Ze richten zich op uiteenlopende thema's, zoals ketenintegratie, afvang, transport, opslag en nuttig gebruik van CO2. De schaal varieert van onderzoek naar een compleet havengebied tot nanometerschaal.

8 projecten

Bijzonder is dat alle projecten een Nederlandse inbreng hebben.

  • ECO-BASE richt zich op CO2-opslag in combinatie met olieproductie in Zuidoost-Europa.
  • Pre-ACT richt zich op een methode om veilige CO2-opslag te monitoren.
  • DETECT richt zich op richtlijnen en technologie om het risico op CO2-lekkage langs breuken te managen. Dit project wordt gecoördineerd door Shell Global Solutions International.
  • ELEGANCY richt zich op de technologie rond CCS en waterstofgas om CO2-uitstoot te verminderen in de Europese energievoorziening.
  • ACORN richt zich op de ontwikkeling van een compleet CCS-systeem in Schotland.
  • ALIGN richt zich de gehele CCUS keten, om grootschalige efficiënte toepassing van CCUS-technologieën in 2025 mogelijk te maken. Dit project wordt gecoördineerd door TNO.
  • 3D-CAPS richt zich op het gebruik van 3D-printtechnieken voor sorptiematerialen voor CO2. Dit project wordt gecoördineerd door ECN.
  • GaSTech richt zich op nieuwe 'gas switching'-technologieën om CO2 af te vangen.

Presentaties

Op 15 november stonden alle 8 projecten in de schijnwerpers bij CATO. Dit consortium van bijna 40 industriële bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten en NGO's stimuleert CCS-technologie in Nederland. Bekijk enkele van de presentaties op de website van CATO.

Meer weten?

Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS)

Service menu right