Nederland voorzitter Eureka innovatienetwerk

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 1 juli 2019 | Gewijzigd op: 02 juli 2019

Nederland is vanaf 1 juli voor 1 jaar de voorzitter van het innovatienetwerk Eureka. Eureka heeft leden uit 45 landen en de Europese commissie. Doel is internationale innovatiesamenwerking te bevorderen.
Logo NL voorzitter EUREKA

Wat zijn de plannen van Nederland en wat heeft het programma tot nu toe opgeleverd?

Bouwen aan nieuw Eurostarsprogramma

Tijdens het Nederlandse voorzitterschap gaat Nederland bouwen aan een nieuw Eurostarsprogramma met een totaal budget van € 1 miljard voor de komende 7 jaar. Daarvoor streeft Nederland naar een partnerschap met de Europese Commissie.
Daarnaast is het de ambitie om de industriële clusters van Eureka klaar voor de toekomst te maken, met een flexibeler organisatie en een verhoogde deelname van andere landen. Tot slot zal Nederland de nieuwe ‘Strategische roadmap’ voor de komende 7 jaar ontwikkelen. Kortom: het voorzitterschap van Nederland komt op een uniek moment.
Bekijk de video over het Nederlandse voorzitterschap van Eureka.

Stakeholderconferentie

Als start organiseren we een stakeholderconferentie op 5 september waarbij bedrijven en instellingen uit de 45 aangesloten landen vertellen over hun ervaringen, die we kunnen benutten voor het bouwen van de nieuwe programma’s.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is gedurende het voorzitterschapsjaar de voorzitter namens de 45 aangesloten innovatie-agentschappen.

Samenwerkingsprojecten

Sinds de oprichting in 1985 zijn meer dan 7.000 projecten mogelijk gemaakt met een totale waarde van € 42 miljard. 15.000 innovatieve midden- en kleinbedrijven wereldwijd konden hierdoor hun technologie verder ontwikkelen en op de markt brengen.

Nederland actief in Eureka

Nederland is één van de meest actieve leden en heeft het hoogste percentage innovatieve start-ups en scaleups binnen het netwerk. Een jaarlijks budget van € 40 miljoen maakt samenwerkingsprojecten tussen het mkb, universiteiten, multinationals en technologie-instituten mogelijk. Jaarlijks worden daarmee zo’n 45 mkb-innovatieprojecten gerealiseerd en 8 grotere industriële ‘sleuteltechnologie’ projecten.

Aanvullende programma's

Naast het mkb-programma Eurostars, investeert Nederland in sleuteltechnologieën via het ITEA-cluster voor ICT systems en het Penta-cluster voor nano-elektronica. Het programma stimuleert ook projecten met andere innovatieve markten buiten het netwerk. Zo initieerde Nederland onlangs een Global Stars-oproep voor projecten met Singapore.

Service menu right