Service menu right

Nederlandse knowhow helpt Ghana met plasticafvalprobleem

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 19 november 2020 | Gewijzigd op: 19 november 2020

Ghana kampt met een plasticafvalprobleem. Om dat probleem te verhelpen, moet er in Ghana meer bewustwording komen bij bedrijven. Ook moet er een organisatie komen die deze bewustwording coördineert. Nederland helpt hierbij.

Ghana wil graag overgaan naar een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Om dit te bereiken heeft Ghana, als eerste land in Afrika, het Global Plastic Action Plan getekend.

Daar is wel hulp bij nodig. Waaronder Nederlandse hulp. De ambassade in Accra en het Ghanese ministerie van Milieu leggen deze hulp binnenkort officieel vast via een Memorandum of Understanding (MoU).

Webinars over hergebruik van plastic afval

Hulp is vooral nodig om meer bewustwording onder de Ghanese producenten te creëren. Dat gaat via webinars. Die worden gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), de Duitse organisatie voor ontwikkelingshulp.

Foto © Hans van Ek

Deze webinars gaan Ghanese bedrijven helpen om hun verantwoordelijkheden uit te leggen voor de verwerking van plastic afval. Ook staan circulaire oplossingen op het programma.

Nederlandse organisaties denken mee

Bij het maken van de webinars betrekt RVO ook Nederlandse organisaties die bij ons al een rol spelen bij producentenverantwoordelijkheid. Herman Huisman van A4Waste draagt bijvoorbeeld als adviseur ook bij aan de ontwikkeling en uitvoering van de Webinars.

Naast de Webinars gaat er ook in de praktijk het een en ander veranderen. Het doel is om meer kunststoffen in te zamelen en deze beter te recyclen. Maar het is ook de bedoeling om van de gerecyclede kunststoffen Ghanese producten te maken.

Foto © Hans van Ek

Missies van en naar Ghana

Om de puntjes op de i te zetten, wordt volgend jaar een inkomende missie georganiseerd en een handelsmissie naar Ghana opgezet. Dit gaat in samenwerking met de Europese Commissie.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de komende webinars en inkomende missie, neem dan contact op met Hans van Ek of Anne-Katrien Denissen van Internationaal Ondernemen via io@rvo.nl. Of bekijk de Engelstalige studie voor circulaire economie in Ghana (pdf).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.