Nederlandse partijen halen Europese subsidies binnen voor zorginnovaties

Meer artikelen
Zorg Innovatie E-health

Gepubliceerd op: 16 oktober 2018 | Gewijzigd op: 16 oktober 2018

Nederland boekte opnieuw positieve resultaten bij het Europese subsidieprogramma Interreg Noordwest-Europa (NWE). Van de tien goedgekeurde projecten zijn er nu drie Nederlandse partijen die subsidie krijgen. Samen zijn deze drie Nederlandse projecten goed voor ongeveer €9,5 miljoen aan subsidie.  

App voor patiënten met hartfalen

Opvallend zijn twee projecten die zich bezighouden met innovaties in de digitale gezondheidszorg. Het project Passion HF richt zich bijvoorbeeld op chronische hartpatiënten. Dit gebeurt via een applicatie op de smartphone of tablet. Die monitort de patiënt en geeft bijvoorbeeld advies over medicatie. Als het te ingewikkeld wordt, zal de app adviseren om naar een arts te gaan.

Stijgende zorgkosten dekken

Hoogleraar en cardioloog Hans-Peter Brunner-La Rocca werkt namens het Universitair Medisch Centrum Maastricht aan dit project. "Momenteel krijgt één tot twee procent van de Westerse bevolking hartfalen. In 2025 zal dit zijn toegenomen tot drie procent, omgerekend zo'n 20 miljoen Europeanen."

"Om de zorgkosten niet de pan uit te laten rijzen en de druk op ziekenhuizen te verminderen, zijn onder andere nieuwe innovatieve oplossingen noodzakelijk. Onze applicatie kan zo’n oplossing zijn", vertelt Brunner-La Rocca. Passion HF ontving een subsidie van €3,9 miljoen.

Reeds behaalde resultaten

Over de totale programmaperiode 2014-2020 zijn nu 56 projecten goedgekeurd. Zodoende is 49% van het budget verdeeld. Er is nog zo’n €186 miljoen beschikbaar voor nieuwe projectvoorstellen. Voor 2018 is er nog een openstaande aanvraag voor nieuwe projectvoorstellen. De deadline hiervoor is 22 november. Heeft u interesse? Neem dan contact op met de Nederlandse contactpersonen.

Rol RVO.nl

Gé Huismans is één van de nationale contactpersonen die vanuit RVO.nl de Interreg NWE projecten begeleidt. "Als Nederlandse partijen besluiten om mee te doen aan dit programma, dan staan ze er niet alleen voor. Wij geven advies bij het schrijven van een projectvoorstel en lezen kritisch mee. Zo maakt het projectvoorstel meer kans van slagen. Daarnaast helpen we ook in de zoektocht naar partners", aldus Huismans.

Meer weten?

Interreg Noordwest-Europa

Service menu right