Nederlandse suikerstroop krijgt beschermde status

Meer artikelen

Het typisch Nederlandse product suikerstroop heeft een beschermde status gekregen. De Europese Commissie heeft op 12 januari 2018 bekendgemaakt dat suikerstroop voortaan de kwalificatie Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) heeft.

Suikerstroop is daarmee het 4e Nederlandse product met een GTS-erkenning. Eerder kregen ook basterdsuiker, boerenkaas en Hollandse Nieuwe/Hollandse Maatjesharing dit predicaat.

Zoet en zout

De stroop heeft een zoet-zoute, licht bittere smaak. Het heeft een hoog suikergehalte - ten minste 70%. De zoute smaak ontstaat door mineralen en andere componenten uit de biet- en rietsuikerplant.

Bijproduct

Suikerstroop is van oudsher een bijproduct van de suikerraffinage en bestaat al sinds het begin van de 17e eeuw. Het wordt gemaakt uit de stroperige vloeistof die overblijft bij de bereiding van suiker. Tot 1908 werd suikerstroop handmatig geproduceerd, daarna in fabrieken. Het interieur van de fabrieken is sindsdien wel veranderd, maar de productiemethode is nog steeds hetzelfde.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kwalificatie Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) of andere soorten Europese bescherming voor landbouwproducten? Lees dan onze informatiepagina Soorten Europese bescherming.

Meer informatie over andere beschermde Nederlandse producten vindt u op de informatiepagina Overzicht Nederlandse producten met Europese bescherming.

 

Service menu right