Nederlandse uitvinder maakt kans op European Inventor Award 2021 | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nederlandse uitvinder maakt kans op European Inventor Award 2021

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 4 mei 2021 | Gewijzigd op: 06 mei 2021

Op 17 juni maakt het Europees Octrooibureau (EOB) bekend wie uit honderden uitvinders (vooral uit Europa) de winnaars zijn van de European Inventor Awards 2021. Dit jaar is een Nederlandse uitvinder genomineerd in de categorie Industrie: Jan van der Tempel, CEO van Ampelmann Operations B.V.

Het EOB reikt de prestigieuze European Inventor Awards uit in 5 categorie├źn:

  • research;
  • industry;
  • smaller and medium-sized enterprises (SMEs);
  • non-European countries;
  • popular prize en life-time achievement.

De awards gaan naar onderzoekers en uitvinders die technieken ontwikkelen waar zij 1 of vaak meerdere octrooien voor hebben aangevraagd. Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties (en winnaars) voor de jaarlijkse uitvindersprijzen. De prijsuitreiking is voor het eerst in haar 15-jarig bestaan volledig digitaal.

Nederlandse finalist

We zijn blij dat Jan van der Tempel finalist is in de categorie Industrie voor zijn uitvinding 'safe transfer to and from offshore platforms' ('veilige overdracht van en naar offshore platforms'). De nominatie refereert aan octrooinummers EP1993902 en EP2603422.

Veilige offshore transfers

De uitvinding van Jan van der Tempel is erop gericht om offshore transfers veiliger, effici├źnter en betrouwbaarder te maken met een beweging compenserende valreep (een loopplank met leuningen naar een schip). Het platform verbindt bewegende schepen met offshore-faciliteiten. Dit is vergelijkbaar met een instaphelling die een vliegtuig verbindt met een luchthavenpoort. Door golfbewegingen tegen te gaan, zelfs in gevaarlijke omstandigheden, heeft zijn platform het mogelijk gemaakt om al meer dan 6 miljoen werknemers veilig te verplaatsen. Het platform wordt wereldwijd gebruikt door offshore-operators.

Stem voor uw favoriet in de publieksprijs!

Naast de 5 uitvindersprijzen reikt het EOB ook een publieksprijs uit. Vanaf 4 mei kunt u online stemmen op de uitvinder die de publieksprijs moet winnen. Onder degenen die hun stem uitbrengen verloot het EOB een prijs.

U kunt de prijsuitreiking op donderdag 17 juni live volgen op de website van het EOB. Hier vindt u ook meer informatie over de European Inventor Awards en de kandidaten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.