Service menu right

Nieuwe compensatieregeling voor kosten eHerkenning

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 12 juni 2020 | Gewijzigd op: 13 augustus 2020

Doet u aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal voor ondernemers? Dan heeft u DigiD of eHerkenning nodig om in te loggen. eHerkenning is niet gratis. Om te zorgen dat organisaties toch kosteloos kunnen inloggen, lanceert de overheid een compensatieregeling.

Alle organisaties die eHerkenning nodig hebben voor het doen van hun belastingaangiften en daar het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel voor hebben aangeschaft, kunnen gebruikmaken van de regeling. Dit geldt niet voor eenmanszaken. Zij kunnen aangifte doen met DigiD.

De regeling compenseert 1 Belastingdienst EH3-inlogmiddel per organisatie per jaar. De machtiging aan een intermediair wordt niet gecompenseerd. De regeling loopt van september 2020 t/m juli 2022.

De compensatie is op jaarbasis. De vergoeding wordt betaald aan de ondernemer zelf en geldt alleen bij het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel. U regelt dit bij één van de erkende leveranciers. Alleen de laagste prijs (ongeveer € 24) in de markt wordt vergoed.

Het is nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. We treffen voorbereidingen voor de regeling. Op dit moment verwachten we dat u de vergoeding in de loop van september online kunt aanvragen bij RVO. Zodra de regeling open gaat, vindt u meer informatie op onze webpagina Compensatieregeling eHerkenning Belastingdienst.

Compensatie voor organisaties die zich niet in het Handelsregister kunnen inschrijven

Deed u loonaangifte of aangifte vennootschapsbelasting via het oude portaal van de Belastingdienst? En kunt u zich niet in het Handelsregister inschrijven en daarom geen eHerkenning aanschaffen? Dan moet u voorlopig aangifte doen via een softwarepakket of intermediair. Dit valt niet onder bovengenoemde compensatieregeling, maar ook dan heeft u recht op compensatie.

Ondernemingen die in aanmerking komen voor deze vergoeding ontvangen binnenkort meer informatie van de Belastingdienst. RVO speelt hier verder geen rol in.

Meer informatie