Nieuwe leidraad helpt gemeenten met verduurzamen vastgoed | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nieuwe leidraad helpt gemeenten met verduurzamen vastgoed

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 19 november 2020 | Gewijzigd op: 19 november 2020

De Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed is klaar. Met deze leidraad, bestaande uit een stappenplan en praktijkvoorbeelden, ondersteunen wij gemeenten met het verduurzamen van hun bestaande vastgoedportefeuille.

Vooral voor kleine en middelgrote gemeenten die nog aan het begin staan van het verduurzamingstraject bieden dit stappenplan en de voorbeelden uit de praktijk een houvast in hun aanpak. De focus ligt op de korte termijn en middellange termijn (maximaal circa 10 jaar).

De leidraad vormt een aanvulling op de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is een hulpmiddel bij de vertaling en uitwerking van de sectorale routekaart naar een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart. Daarnaast is er aandacht voor circulair bouwen en relevante informatie over bijvoorbeeld wet- en regelgeving en aanbesteden.

Praktijkvoorbeelden

Van een aantal gemeenten die al aan de slag is met verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, is hun aanpak en werkwijze beschreven. De beschrijving komt overeen met de verschillende fasen in het stappenplan. Dit zijn de gemeenten: ’s-Hertogenbosch, Breda, Zeist, Gouda, Delft, Tilburg, Utrecht, Almere, Oldambt en Tynaarlo. De knelpunten, aandachtspunten, succesfactoren en aanbevelingen van deze gemeenten zijn ook genoemd. 

De volledige Leidraad verduurzaming gemeentelijk vastgoed vindt u op de pagina: Verduurzaming gebouwen – Gemeentelijk vastgoed onder Planmatige aanpak.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.