Nieuwe regels antibioticagebruik bij geiten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nieuwe regels antibioticagebruik bij geiten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 24 maart 2021 | Gewijzigd op: 01 april 2021

Sommige regels over antibioticagebruik voor geiten gaan veranderen. U moet vanaf 1 april 2021 als geitenhouder met 25 of meer geiten antibioticagebruik melden. Het gaat daarbij om geiten voor de fokkerij of productie van melk of vlees.

Gegevens doorgeven in databank

Krijgen uw geiten antibiotica voorgeschreven of toegediend? Vanaf 1 april 2021 moet u dan gegevens melden over de diersoort en aantallen dieren. Dit doet u in een aangewezen databank. U kunt ook de databank machtigen om diergegevens uit het I&R-systeem te halen.

2 partijen hebben de aanwijzing als databank aangevraagd. Deze databanken zijn Platform Melkgeitenhouderij en IKB Nederland. U kiest zelf bij welke databank u uw gegevens meldt.

Registratie door dierenartsen

Ook dierenartsen melden gegevens in de databank. In deze melding staat wanneer ze een diergeneesmiddel afleveren of aan uw geiten geven. Ook melden ze welke geiten dit middel krijgen. Dit doen ze in de databank die u heeft gekozen.

Bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan

Ook moet uw dierenarts vanaf 1 april 2021 een bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan opstellen. Deze plannen dragen bij aan veilig en minder antibioticagebruik bij dieren.

Waarom deze verandering?

Bacteriƫn worden ongevoelig voor antibiotica als deze voor lange tijd gebruikt worden. Dit vormt een risico voor de dieren zelf, maar ook voor de gezondheid van mensen. De overheid wil daarom dat antibiotica zo weinig mogelijk wordt gebruikt. Alleen wanneer dat echt nodig is.

Veilig antibioticagebruik

Veel dierhouders moeten het antibioticagebruik al registeren voor bijvoorbeeld hun varkens, runderen en pluimvee. Vanaf 1 april 2021 geldt dit dus ook voor geiten voor de fokkerij of productie van melk of vlees. Hierdoor kunnen we het antibioticagebruik in de geitensector ook bijhouden. Dit zorgt ervoor dat dierhouders en dierenartsen een beter beeld hebben van veilig antibioticagebruik.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina Registeren antibioticagebruik.

Wilt u weten hoe u zich aanmeldt bij een van de aangewezen databanken? Of hoe u diergegevens kunt opgeven en bekijken? Neem dan contact op met Platform Melkgeitenhouderij of IKB Nederland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.