Octrooiblog: 1, 2, 3, 4, rietje van papier

Meer artikelen
Een glas met papieren rietjes
Gepubliceerd op: 25 augustus 2017 | Gewijzigd op: 19 juli 2018

Op een hete dag aan het eind van de 19e eeuw dronk Marvin Stone een frisse muntcocktail door een rietje. Zoals gebruikelijk in die tijd was het rietje gemaakt van een dunne strohalm, dat een grasachtige smaak aan het drankje gaf. Dat kan beter, dacht Stone.

Hij wikkelde een strook papier spiraalsgewijs om een potlood, trok het potlood eruit en bracht lijm aan tussen de papierstroken. Voilà, het eerste rietje van papier. Dit werd getest in een lokale bar en enthousiast ontvangen.

Stone voorzag het rietje van een waterdichte coating en kreeg er in 1888 octrooi op. Van oorsprong was Stone een fabrikant van papieren sigarettenhouders, maar al in 1890 werden papieren rietjes zijn voornaamste product. Zijn bedrijf vertakte zich later naar vele verschillende markten door andere spiraalgewikkelde producten maken.

Octrooitekening rietjesmaker
Een strook papier wordt spiraalsgewijs om een draaiende as gewikkeld (tekening uit Stone’s octrooi).

In de jaren 60 van de vorige eeuw werden papieren rietjes vervangen door plastic rietjes. Maar het huidige probleem van plastic afval maakt het papieren rietje weer interessant. Sinds 2007 produceert het door Stone opgerichte bedrijf weer papieren rietjes volgens het originele ontwerp, met materialen en technologieën van de 21e eeuw.

De uitvinding van Stone leeft echter vooral voort in de spiraalgewikkelde buizen die je tegenwoordig nog overal tegenkomt, zoals constructiebuizen, ventilatiebuizen, verpakkingskokers en de kern van wc-rollen.

Dit past goed bij de gedachte achter het octrooisysteem. Stone kreeg het exclusieve recht op het exploiteren van zijn uitvinding, terwijl andere uitvinders zijn spiraalwikkel-methode gebruiken als inspiratie voor nieuwe producten.

Meer weten?

Ook op zoek naar inspiratie uit octrooien? Lees hoe je handig zoekt in octrooidatabank Espacenet op onze informatiepagina Zoeken in octrooien of bekijk de Octrooi-informatietour.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right