Octrooiblog: 5 handige handdoeken

Meer artikelen
twee handdoeken op een strand

Gepubliceerd op: 25 mei 2018 | Gewijzigd op: 25 mei 2018

Fans van de schrijver Douglas Adams vieren op 25 mei de Dag van de handdoek. Benieuwd naar de nieuwste handdoekontwikkelingen? We leggen 5 innovatieve en geoctrooieerde handdoeken op een rij.

Douglas Adams schreef de komische sciencefictionreeks ‘Het Transgalactisch Liftershandboek’ ('Hitchhikers Guide to the Galaxy’). Volgens het Handboek moet je altijd een handdoek bij je hebben, omdat dat het handigste hulpmiddel is voor een transgalactische lifter. Een ander advies luidt: DON’T PANIC.

Innovatieve handdoeken uit de octrooiliteratuur

Uit wat voor handdoeken kunnen we tegenwoordig kiezen? Het antwoord vinden we in de octrooiliteratuur. De klasse A47K10/02 is bestemd voor handdoekuitvindingen. Hieronder vind je 5 opmerkelijke handdoeken, geselecteerd uit de 300 handdoekoctrooien van het afgelopen jaar.

#1: handdoek met parasolgat

Een Spaans octrooi  introduceert een handdoek met een gat erin om er een parasol in te zetten (bekijk het octrooi ES1193558). Daarnaast kun je in de randen van de handdoek stokken steken ter versteviging.
octrooitekening handdoek met gat
Strandhanddoek met een gat.

#2: handdoek met zonnepanelen

Een ander Spaans octrooi toont een handdoek met zonnepanelen, waarmee je op het strand mobiele apparaten van stroom voorziet (bekijk het octrooi ES1193159). Het gedeelte met zonnepanelen is afritsbaar, zodat je de handdoek gewoon bij de was doet.
Octrooitekening handdoek zonnepanelen
Handdoek met zonnepanelen.

#3: megahanddoek

Een Amerikaanse uitvinding maakt van een aantal handdoeken één megahanddoek door ze met ritsen aan elkaar vast te maken (bekijk het octrooi US2017156518). Handig als je met een groep mensen naar het strand gaat. Zo hoef je je handdoek niet steeds goed te leggen en komt er geen zand tussen de handdoeken.

#4: zelfzorghanddoek

Met de ringvormige handdoek uit een Amerikaans octrooi drogen mensen met een beperking zelf hun rug af (bekijk het octrooi US2017360264). Het gat in de handdoek dient als handgreep, en je kunt de handdoek er ook aan ophangen.
Octrooitekeningen megahanddoek en ringvormige handdoek
Links een systeem om handdoeken aan elkaar vast te maken, rechts een ringvormige handdoek.

#5: reanimatiehanddoek

In Korea is octrooi verleend op een handdoek die informatie geeft bij reanimatie (bekijk het octrooi KR20170003293). Als je deze handdoek volgens de aangegeven lichaamscontour over een persoon legt, geeft de cirkel op de handdoek de juiste plaats aan voor borstcompressie. Verder vind je op de handdoek 5 stappen die je moet volgen bij reanimatie.
Octrooitekening reanimatiehanddoek
Reanimatiehanddoek.

Octrooi zoeken? DON’T PANIC!

De octrooidatabank Espacenet bevat meer dan 100 miljoen octrooien van over de hele wereld. Zoeken in Espacenet is niet eenvoudig. Maar … geen paniek! Wij helpen je graag met zoekadviezen en workshops en ondersteunen je bij je zoektocht naar octrooien.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right