Octrooiblog: 5 slimme kledingstukken | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: 5 slimme kledingstukken

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 6 januari 2021 | Gewijzigd op: 06 januari 2021

Steeds meer mensen hebben een slim apparaat in huis, zoals een slimme thermostaat, wasmachine of deurbel. Ook onze kleding wordt intelligent en dat is echt een groeimarkt.

Aan de hand van 5 octrooien laten we zien hoe veelzijdig de toepassingen van slimme kleding zijn.

1.Open gulp-alarm

Deze broek waarschuwt je als je gulp open staat. Volgens het octrooi werkt het met sensoren die in tanden van de rits tegenover elkaar liggen, een batterijtje in de knoop én een alarm. Als de knoop dicht is terwijl de rits niet volledig sluit, zendt het alarm een geluid of trilling uit.

Een rits en waarschuwingssysteem zoals getekend in het octrooi. In de octrooitekening staat een aantal onderdelen van de rits met waarschuwingssysteem benoemd: 'zipper's locking mechanism', 'battery', 'predetermined link', 'slider', 'sensors', 'electric conduits', 'alarm device' en 'bar tack'.

2. Meevoelen met een tackle

Prosports Technologies heeft patent op een voetbalshirt vol druksensoren, die meten wanneer de bal of een andere speler het spelersshirt raken. De toeschouwer draagt een shirt dat via de mobiele telefoon deze signalen kan ontvangen. Als de bal of een andere speler het spelersshirt raken, worden deze metingen verzonden naar de mobiel van de toeschouwer. De mobiel stuurt ze door naar het toeschouwersshirt dat vervolgens trilt. De plaats en sterkte van de trillingen zijn gelijk aan de gemeten inslag op het spelersshirt. Het gevolg is dat de wedstrijdbeleving van het publiek verbetert.

Octrooitekening van een systeem om met slimme shirts de beleving van het publiek te verbeteren. In de octrooitekening staat een aantal onderdelen benoemd zoals: 'Antenna', 'Communicator', 'Fan App', 'Fan Mobile Device', 'Vibrator and LED', 'Fan Shirt', 'Fan Controller and Radio', 'Team Network', 'Team Controller', 'Player Shirt', 'Player Controller and Radio' en 'Sensors'.

3. Kledingstuk dat je de maat neemt

Online gekochte kleding wordt vaak teruggestuurd, omdat het niet past. Dit patent van Ebay probeert dat te voorkomen. Met de gegevens van een meetkledingstuk maakt de computer een model van je lichaam. Bijvoorbeeld: je kiest een blouse bij een webshop en ziet een afbeelding op je computer waarbij je de blouse draagt. De afbeelding op de computer laat dan zien of delen van de blouse te strak of juist te los zitten. Zo 'pas' je dus online een kledingstuk.

Octrooitekening van een systeem om je lichaam op te meten met behulp van een kledingstuk, zodat je online andere kleding kan passen. In de octrooitekening staat een aantal onderdelen zoals: een mannelijk persoon. Daaronder staat een afbeelding van een kledingstuk: een blouse in dit geval. Vanuit de afbeelding van de mannelijke persoon staan 3 pijlen met de teksten 'output signal1', 'output signal2' en 'output signalx' naar een blok met de tekst 'computing device'. Vanuit 'computing device' wijst er een pijl naar een paspop waarbij de heupen gemarkeerd zijn (dit is een aanduiding dat hier de kleding te strak of juist te los zit).

4. Ingebouwde hartslagmeter

Philips heeft octrooi op kledingsstukken zoals een handschoen of t-shirt met hartslagmeter en flexibel led-display. Een groen display betekent een gezonde hartslag, een rood display een ongezonde hartslag. Voordeel: de sporter zelf hoeft het ritme van zijn beweging niet te onderbreken, maar kan aan de kleur van zijn handschoen zien of zijn hartslag nog goed is. Voor de trainer is het mogelijk om vanaf een afstand de kleur van het rugdisplay goed te zien.

Octrooitekening van een rennend persoon. Hij draagt een speciale handschoen en t-shirt dat met kleuren laat zien of hij een gezonde of ongezonde hartslag heeft.

5. Je kleding verandert zonder dat je je om hoeft te kleden

Samsung patenteerde een slim kledingstuk (t-shirt) gemaakt van een stof met kleurveranderende vezels. Dat kan doordat de afbeelding op het kledingsstuk wijzigt door een signaal van de mobiele telefoon van de drager. Leuke voorbeelden:

  • als de drager in de buurt van een honkbalveld komt verschijnt het logo van het honkbalteam op het t-shirt;
  • het shirt wordt wit bij een temperatuur boven de 30 °C;
  • door regen neemt het t-shirt een regenpatroon aan.

Octrooitekening van de werking van de mobiele app voor het wijzigen van een ontwerp van een slim kledingstuk. In de octrooitekening staat een aantal symbolen aangegeven, waaronder een symbool voor 'baseball field', 'high temperature' en 'rain'. Vanuit deze symbolen wijzen pijlen naar een mobiele telefoon met daarop een t-shirt weergegeven. Boven de mobiele telefoon staat '300'. Vanuit de mobiele telefoon wijzen pijlen naar t-shirts met verschillende afbeeldingen, zoals: 1. een logo, 2. het woord 'white' en 3. met regendruppels.

Geïnteresseerd in slimme kleding?

In octrooiklasse A41D 1/002 staan méér dan 2.000 patenten van slimme kleding. Als je geïnteresseerd bent in octrooien op een ander gebied, dan helpen we graag met zoekadviezen en workshops.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.