Service menu right

Octrooiblog: 5 wereldse handdoeken

Meer artikelen
Handdoeken octrooiblog
Gepubliceerd op: 12 augustus 2019 | Gewijzigd op: 12 augustus 2019

Ga je dit jaar op vakantie of is het een ‘staycation’? Hoe en waar dan ook, een handdoek is altijd handig in de zomer. Benieuwd naar de nieuwste handdoekontwikkelingen? We leggen 5 innovatieve en geoctrooieerde handdoeken op een rij.

In de octrooiliteratuur is er een speciale klasse voor handdoekuitvindingen: klasse A47K10/02. Afgelopen jaar zijn er ruim 300 octrooien op handdoeken aangevraagd. Dit zijn de handigste (of meest opmerkelijke):

#1: handdoek met parasolgat

Waar prik jij je parasol het liefst neer: voor, achter of naast je handdoek? Dankzij deze Spaanse uitvinding kun je je parasol nu ook midden in je handdoek neerzetten (bekijk het octrooi ES1193558). Daarnaast kun je in de randen van de handdoek stokken steken om de boel stevig op z’n plaats te houden.
.
octrooitekening handdoek met gat
Strandhanddoek met een gat.

#2: handdoek met zonnepanelen

Nog een Spaanse uitvinding: een handdoek met zonnepanelen. Daarmee voorzie je ook op het strand je mobiele apparaten van groene stroom (bekijk het octrooi ES1193159). Het gedeelte met zonnepanelen is afritsbaar, zodat de handdoek gewoon in de was kan.
Octrooitekening handdoek zonnepanelen
Handdoek met zonnepanelen.

#3: megahanddoek

Natuurlijk uit de VS: een uitvinding waarmee je van een aantal handdoeken één megahanddoek maakt door ze aan elkaar te ritsen (bekijk het octrooi US2017156518). Handig als er steeds meer vrienden om je heen komen liggen op het strand.

#4: zelfzorghanddoek

Deze ringvormige handdoek maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om zelf hun rug af te drogen (bekijk het octrooi US2017360264). Het gat in de handdoek dient als handgreep, en je kunt de handdoek er ook aan ophangen.
Octrooitekeningen megahanddoek en ringvormige handdoek
Links een systeem om handdoeken aan elkaar vast te maken, rechts een ringvormige handdoek.

#5: reanimatiehanddoek

In Korea is octrooi verleend op een handdoek die informatie geeft bij reanimatie (bekijk het octrooi KR20170003293). Als je deze handdoek volgens de aangegeven lichaamscontour over iemand heen legt die niet goed is geworden, geeft de cirkel op de handdoek de juiste plaats aan voor borstcompressie. Verder vind je op de handdoek 5 stappen die je moet volgen bij reanimatie.
Octrooitekening reanimatiehanddoek
Reanimatiehanddoek.

Handje nodig bij octrooi zoeken?

De octrooidatabank Espacenet bevat meer dan 100 miljoen octrooien van over de hele wereld. Heb je een handje nodig bij het zoeken naar een octrooi? Wij helpen je graag met zoekadviezen en workshops en ondersteunen je bij je zoektocht naar octrooien.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.