Octrooiblog: Afval, het nieuwe goud

Meer artikelen
afvalberg

We noemen het afval, maar eigenlijk hebben we goud in handen. Dat wil zeggen: als we erin slagen om het afval zo te scheiden, dat we alle hoogwaardige grondstoffen eruit kunnen terugwinnen. Beter scheiden begint thuis. De industrie doet de rest.

We gooien in Nederland jaarlijks voor € 73 miljoen aan kostbare grondstoffen weg. 10% van onze afgedankte elektronische en elektrische apparaten belandt namelijk in de afvalbak. Vooral kleine apparaten zoals tandenborstels, telefoons en batterijen gooien we weg. Dat restafval verbranden we meestal zonder de metalen die daarin zijn verwerkt terug te winnen. Zo gaat € 27 miljoen aan goud verloren, € 2 miljoen aan zilver, € 4 miljoen aan palladium (wordt onder meer gebruikt in de tandheelkunde, in horloges en vliegtuigbougies) en € 14 miljoen aan koper.

Circulaire economie

In de ideale wereld bestaat afval niet: alles wat we weggooien is weer grondstof voor nieuwe producten, in theorie zelfs zonder kwaliteitsverlies. Dit principe noemen we circulaire economie of kringloopeconomie. Dat begint met thuis afval scheiden maar uiteindelijk moeten al die verschillende grondstoffen dus uit elkaar worden gehaald.
De industrie heeft al veel scheidingstechnologieën ontwikkeld. Maar er is nog veel te ontdekken. Een markt met toekomst dus. Veel van wat er is bedacht, staat handig bij elkaar in octrooidatabank Espacenet, in een aparte octrooiklasse voor afvalverwerking: classificatie- of CPC-code Y02W30/00 en onderliggende klassen (uitgesplitst naar techniek). Daar vind je niet alleen veel verschillende geoctrooieerde technieken, maar ook wie die octrooien hebben aangevraagd. Meestal de belangrijke marktpartijen in hun vakgebied.

Maar publicaties voor specifieke technieken zijn ook in andere octrooiklassen te vinden. Bijvoorbeeld onder het recyclen van metaal. Daar zie je dat de Delftse startup Elemetal zich heeft gespecialiseerd in het recyclen van koper en andere edele metalen.

Meer weten?

Laat je inspireren door wat anderen al hebben uitgevonden: in octrooidatabank Espacenet staan meer dan 90 miljoen octrooipublicaties.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht

Service menu right