Octrooiblog: De Japanner die je moet kennen

Meer artikelen
Zicht op mount Fuji in Japan

Bijzonder design uit de jaren 50 en 60 uit Japan, bestaat dat? Of bedachten ze daar vooral kopieën? Ook in Japan waren industrieel ontwerpers met originele ideeën, blijkt. Jiro Kosugi bijvoorbeeld.

Net als Europa en de Verenigde Staten ontwikkelde ook Japan zich na de Tweede Wereldoorlog spectaculair. De traditionele werkwijzen evolueerden onder invloed van nieuwe inzichten. Al die nieuwe producten hadden een eigen gezicht nodig.

Een van de eerste industrieel ontwerpers daar was Jiro Kosugi (1915-1981). Afgestudeerd in 1944 aan de Tokyo School of Fine Arts begon hij zijn loopbaan na de oorlog bij Toyo Kogyo, nu bekend als Mazda. Hij ontwierp er een serie goedkope, kleine driewielige vrachtwagens die heel populair werden.

Kosugi was ook een van de oprichters van de Japan Industrial Designers Association (JIDA). Veel Japanse ontwerpers lieten zich door hem inspireren. Behalve auto’s ontwierp hij ook scooters, naaimachines en handgereedschappen.

In de octrooiliteratuur zijn een paar van zijn ontwerpen terug te vinden. Bijvoorbeeld zijn staalkabelspanfiets uit 1967 (bekijk het octrooi). Opmerkelijk: die toont grote gelijkenis met het ontwerp van Frans de la Haye , volgens de overlevering uit hetzelfde jaar (bekijk het octrooi). Wie was nu de eerste?
Octrooitekeningen spanfietsen
Links de octrooitekening van de staalkabelspanfiets van Jiro Kosugi, rechts de octrooitekening van de spanfiets van Frans de la Haye

Ook leuk: zijn idee uit 1980 voor de combinatie van een interne en externe borgveertang. Een prachtig ontwerp van verbluffende eenvoud en vernuft. (Bekijk het Japanse octrooi).
Octrooitekening borgveertang Kosugi
Octrooitekening van tang voor beide type borgveren (1980)

Oosterse kennis mysterieus?

Uit octrooipublicaties kun je heel wat kennis halen. Maar Japanse octrooien zijn geschreven in Japanse karakters en hebben vaak geen Engelse samenvatting. Geen probleem: octrooibank Espacenet heeft bij elk octrooi een vertaalknop. Daarmee krijg je een redelijk goede machinevertaling. Leer de fijne kneepjes van zoeken in Espacenet.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right