Octrooiblog: De octrooidetective en de moord op Wilhelm Eschauzier

Meer artikelen
Octrooiblog koningsklomp
Gepubliceerd op: 10 mei 2019 | Gewijzigd op: 17 mei 2019

Op 11 mei 1931 wordt in een kist in een pakhuis in Den Haag het lijk van de 59-jarige Wilhelm Eschauzier gevonden. 2 dagen later meldt De Leidsche Courant dat de moord is opgelost en dat de dader, een zekere K., bekend heeft. Het motief? Onenigheid over een geoctrooieerde klomp. Maar welk octrooi kostte Eschauzier nou het leven?

K. had een Engels patent verkregen op zijn uitvinding van een ‘koningsklomp’. Volgens het krantenartikel was dat een metalen klomp met een houten zool die steeds vernieuwbaar was. Eschauzier, directeur van de Ned. Ind. Suikerunie, had “de eigenaardigheid een bijzondere sympathie en belangstelling te hebben voor allerlei nieuwe uitvindingen”. Daarom had hij geïnvesteerd in K.’s uitvinding die de levensduur van klompen zou moeten verlengen. Toen dit niets bleek op te leveren, besloot Eschauzier er geen geld meer in te stoppen. De uitvinder probeerde Eschauzier vervolgens op gewelddadige wijze geld af te persen, waarbij hij hem ‘per ongeluk’ vermoordde.

Octrooispeurneus zoekt door

Zaak opgelost? Nou… als octrooidetective blijf je natuurlijk met de vraag zitten om welk octrooi en om welke uitvinding het precies gaat. Het antwoord staat ergens tussen de 100 miljoen octrooipublicaties in octrooidatabank Espacenet. Ga naar de pagina ‘Uitgebreid zoeken’ en vul de volgende velden in:

  • Publicatienummer: Een publicatienummer is opgebouwd uit een landencode (2 letters) en een serienummer. De uitvinder had een Engels patent verkregen, dus je vult hier GB in.
  • Publicatiedatum: Het krantenartikel is uit 1931. Het patent moet dus in 1931 of eerder verkregen zijn. Je vult hier dus een periode in, bijvoorbeeld 1925:1931.
  • Woord(en) uit titel: Een logisch woord om op te zoeken lijkt 'klomp'. Espacenet vraagt om Engelse trefwoorden. Als je 'wooden shoe' invult, vind je geen enkel octrooi. Het lijkt een doodlopende weg, tot je erachter komt dat 'wooden shoe' het Amerikaans-Engelse woord voor klomp is. In Brits-Engels spreekt men van 'clog'.

Als je clog invult en op 'zoek' klikt, vind je 1 patent, GB306799, getiteld 'Improvements in or realting to Clog-boots' van Johan Andre Konings uit Nederland. Dat moet dan de beruchte uitvinder K. zijn! Het verklaart ook waarom de uitvinding in het krantenartikel met 'koningsklomp' wordt aangeduid.

“What one man can invent, another can discover.” Sherlock Holmes

De uitvinding

Onderstaande tekeningen uit het patent verduidelijken de uitvinding. De klompschoenen hebben een verwisselbare houten zool (nummer 2 in de tekeningen). De houten zool is gemakkelijk en snel te vervangen dankzij de metalen rails (nummers 4 en 5) en de gleuven (nummers 6 en 7) in de verwisselbare houten zool. De uitvinder wilde hiermee de levensduur van klompschoenen verlengen. Helaas verkortte hij het leven van zijn investeerder.
Octrooitekening Koningsklomp
Zijaanzicht en dwarsdoorsnede van de klompschoen met verwisselbare houten zool

De boodschap

De moraal van dit blog is dat je met minimale gegevens vaak toch kunt vinden wat je zoekt in de octrooidatabank Espacenet. Je haalt hier allerlei informatie uit, zoals oplossingen die anderen in je vakgebied al hebben bedacht, kennis over welke bedrijven werken met een bepaalde techniek en een beeld van je (toekomstige) concurrenten.
Lukt het niet, dan bieden we ondersteuning bij uw zoektocht.
O, en als je investeerder de geldkraan dichtdraait, doe dan geen gekke dingen, maar neem bijvoorbeeld een kijkje bij financiering voor ondernemers.

Verder lezen?

Het originele krantenartikel is zeker lezenswaardig.

Service menu right