Octrooiblog: de Velotype, ideaal voor secretaresses en ondertiteling(en)

Meer artikelen
velotype pc

Gepubliceerd op: 20 april 2018 | Gewijzigd op: 20 april 2018

Met de belofte sneller typen mogelijk te maken kwam in de jaren 80 de typemachine Velotype op de markt. Succes bleef in eerste instantie uit. Inmiddels is de vinding doorontwikkeld, zijn nieuwe octrooien verleend en heeft het apparaat zijn eigen niche.

19 april is het Secretaressedag, bedoeld om waardering te vragen voor het beroep dat vroeger veelal werd geassocieerd met typemachines en ‘aanslagen per minuut’. Hoe hoger de typesnelheid, hoe sneller het werk af is.

De Nederlanders Marius den Outer en Nico Berkelmans ontwikkelden daarom vanaf 1935 de Velotype, een slimme typemachine. Door woorden op te knippen in beginmedeklinkers, klinkers en eindmedeklinkers kon je volstaan met het intoetsen van enkele letters tegelijk: het lettergreeptypen.

In 1983 kwam onder grote media-aandacht een sterk verbeterde versie van het apparaat op de markt. Lees de ontwikkeling ervan in de octrooiliteratuur. Tot 1000 aanslagen per minuut, wie wilde niet zo snel leren typen?
Octrooitekening velotype
Octrooitekening Velotype-toetsenbord uit begin jaren 80

Langdurige oefening baart kunst

Helaas heeft elk voordeel zijn nadeel – ook bij de Velotype. Vaak was 1 tot 2 jaar oefenen nodig om de techniek goed in de vingers te krijgen. Dat was weinigen gegeven. Bij rechtbanken, politieverhoren en dergelijke werd de Velotype wel gebruikt. Zo was het niet nodig om achteraf geluidsopnames uit te typen.

Trouwe gebruikers

Sinds zijn introductie heeft de ontwikkeling van de Velotype niet stilgestaan. Zo kwam er in 2001 een Veyboard voor de pc. Die is in 2011 vervangen door een ergonomischer toetsenbord, de Velotype PRO (foto bovenaan). Een kleine groep gebruikers bleef het apparaat trouw.

Onverslaanbaar

Inmiddels blijkt: waar snelheid noodzakelijk is, is de Velotype/het Veyboard onverslaanbaar. Vanaf begin jaren 90 wordt het toetsenbord steeds meer ingezet bij de ondersteuning van communicatie voor doven en slechthorenden. Ook bij belangrijke speeches op televisie en tijdens congressen met live ondertiteling of webstreamevenementen is het typesysteem tegenwoordig populair.

De letters verschijnen niet een voor een, maar de verschillende woorddelen of woorden springen als geheel in beeld. Er is zelfs een octrooi specifiek voor deze ondertiteltoepassing (bekijk het octrooi). Wellicht vormt de Velotype zo de overgang naar de spraakgestuurde ondertiteling die in de toekomst ongetwijfeld haar intrede zal doen. Tot die tijd hebben we de Velotype als het Nederlandse alternatief.

Redt je uitvinding het in de markt?

Bij uitvindingen draait het niet alleen om technische verbeteringen, maar ook om acceptatie door de markt. Bij sommige uitvindingen duurt dit wat langer. Veel uitvindingen redden het uiteindelijk niet. Andere, zoals de Velotype, krijgen net even een andere toepassing dan oorspronkelijk voorzien.

Doe de octrooiliteratuurcheck

Hoe verder te gaan met een uitvinding? Kijk wat anderen op hetzelfde terrein al hebben bedacht en doe altijd een octrooiliteratuurcheck. Leren hoe je slim doorontwikkelt, marktonderzoek doet en je intellectueel eigendom behoudt? Volg een van de gratis IE-workshops.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right