Octrooiblog: Duurzaam ei met beschermde merknaam

Meer artikelen
Octrooiblog kipster

Gepubliceerd op: 30 maart 2018 | Gewijzigd op: 30 maart 2018

Scharrel, vrije uitloop of biologisch. Meer keuze is er eigenlijk niet in eieren, maar de consument vraagt er wel om. Liefst duurzaam maar niet duur. Daarom komen de supermarkten met alternatieven.

Het Kipster-ei bijvoorbeeld. In het schap vallen ze direct op: met z'n vijven in een langwerpig blauw doosje. Het zijn ook niet zomaar eieren. Een aantal experts ontwikkelde afgelopen jaren een nieuwe, geïntegreerde teelt.

Het begint met de keuze van het kippenras. 'Dekalb wit' zoals de kip heet is vriendelijk tegen soortgenoten en legt witte eieren. Kippenhouders voeren ze met restafval van bakkerijen zoals koekkruimels. Omdat witte kippen het voer op een efficiënte manier omzetten naar ei hebben ze een betrekkelijk kleine 'ecologische voetafdruk'.

En zo zijn er nog veel meer slimmigheden. Een overdekte uitloop naar buiten bijvoorbeeld - kippen houden niet van regen. En binnen is veel daglicht en zijn er, struiken en boompjes. Daar voelen kippen zich lekker bij. Ook de haantjes mogen opgroeien, hun vlees komt uiteindelijk in hamburgers terecht.

Veel van deze methoden kan de concurrent zo kopiëren. Daarom zetten de ontwikkelaars de merknaam in om de marktpositie te verstevigen. Omdat het houderijsysteem nieuw is en tot de verbeelding spreekt, zou de naam van het ei - Kipster - snel een begrip kunnen worden. Zaak dus om die naam te beschermen. Door de naam te registreren als merknaam voor de Benelux, blijft de reputatie van het merk van de bedenkers. Bekijk hoe de merknaam (‘trademark’) is vastgelegd.

Trouwens, ook het blauwe doosje waar de Kipster eieren inzitten is duurzaam. Het is gemaakt van geschuimd zetmeel. En ook dat is beschermd, met een octrooi (bekijk het octrooi). Maar dat is een ander verhaal.

Zelf een ei leggen?

Meer weten over hoe je jouw businessideeën het best zou kunnen beschermen? Merk, octrooi, geheim houden? In de workshops over kennisbescherming en -benutting leer je alles over het beschermen of het geheimhouden van je product.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right