Octrooiblog: Een slimme meid heeft haar uitvinding goed voorbereid

Meer artikelen
muurschildering

Gepubliceerd op: 8 maart 2019 | Gewijzigd op: 8 maart 2019

Even snel een m/v-uitvindersquizje. De uitvinder van de stofzuiger: man of vrouw? En de draadloos bestuurbare torpedo? En de laatste: hoe zit het met de WK-ballen van de laatste 3 toernooien? Hint: het is vandaag internationale vrouwendag…!

De eerste stofzuiger is een uitvinding van een man (Hubert Booth, 1901). Reuze innovatief maar ook geweldig onhandig in het gebruik. Het apparaat was zo groot, dat het met paard en wagen werd vervoerd. Wist je trouwens dat er ook een internationale mannendag is, op 17 november?

Seksbom

Nee, dan de uitvinder van de draadloos bestuurbare torpedo: Hedy Lamarr (1914-2000). Oogstte ze op haar 18e roem door als eerste actrice naakt in een speelfilm te verschijnen, later richtte ze haar belangstelling op heel andere zaken. Ze vond achtereenvolgens een verbeterd verkeerslicht uit en een methode om prik in frisdrank te brengen. De uitvinding die ze begin jaren ‘40 deed – een manier om torpedo’s vanuit vliegtuigen draadloos te besturen – stond aan de basis van ‘frequency hopping’. Dit wordt nog altijd toegepast in bijvoorbeeld gps en bluetooth. Maar over Lamarr valt nog veel meer te vertellen.

Verstand van ballen

Vrouwen en voetbal: een mooie match! De Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor het WK 2019 in Frankrijk. En de laatste 3 WK-ballen zijn ontworpen door vrouwen: Jabulani (Zuid-Afrika), Brazuca (Brazilië) en Telstar 18 (Rusland). En nou maar hopen dat de mannen zich weten te plaatsen voor het EK in 2020. Over dwarrelende en ventielloze ballen schreven we ook al een octrooiblog.

Pruikuitvinding over het hoofd gezien

De uitvindster van Toupim®, Sylvia Holstijn, kon niet geloven dat haar uitvinding niet eerder was bedacht. Holstijn maakt haarbandjes waaraan een randje écht haar zit, voor mensen die kaal zijn geworden door chemotherapie. "Ik heb heel veel octrooien bekeken, maar de conclusie was: deze is zó simpel, dat iedereen haar over het hoofd heeft gezien." (Dagblad De Pers, 26 mei 2009).

Ook iets uitgevonden?

Heb jij iets uitgevonden en wil je ook zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Neem eens een kijkje in octrooidatabank Espacenet. Of volg een octrooiworkshop van Octrooicentrum Nederland.

Service menu right