Octrooiblog: Elektrisch schakelen op je racefiets

Meer artikelen
wielrenners

Gepubliceerd op: 15 juli 2016 | Gewijzigd op: 15 juli 2016

De Tour de France is weer bezig! Naast de sportprestaties en de prachtige landschappen is het ook altijd leuk om te zien welke (legale) innovaties nu weer hun intrede doen op wielrengebied.

Zo is in korte tijd het elektrisch schakelen heel normaal geworden. Dat werkt zo: In iedere remgreep zitten twee tiptoetsen. Die sturen door een kleine accu gevoede elektromotortjes in de derailleurs aan. Er zijn dus geen conventionele derailleurkabels meer die met een lange slag van je remhendel de derailleurs bedienen. En dat is maar goed ook. Want als je verkeerd schakelt, kan dat je de gele trui kosten! Andy Schleck weet er alles van. Het overkwam hem in 2010 in de 15e etappe.

De eerste octrooien over elektrisch schakelen zijn rond 1998 aangevraagd door het Franse Mavic. Zij brachten dit nieuwtje onder de merknaam ‘Zap’ op de markt. Helaas had het systeem nog wat kinderziektes, maar de innovatie voldeed kennelijk toch aan een behoefte. Want ook fabrikanten van ‘fietsgroepen’ als Shimano en Campagnolo stortten zich op het elektrisch schakelen. Zij hebben de kinderziektes en de behoeftes van de wielrenners stap voor stap bekeken om zo een precies en betrouwbaar systeem te creëren.

Op dit moment zijn er al ruim 7.000 octrooipublicaties op dit onderwerp! Niet zo gek, want er is een grote strijd tussen leveranciers gaande om een betaalbaar systeem te produceren. Ze weten dat diegene die een efficiënt, betrouwbaar én betaalbaar systeem weet te creëren, de marktleider zal worden.

Een blik in de octrooidatabank laat zien dat Shimano vooralsnog kampioen octrooipublicaties is. Zij hebben maar liefst 8 keer zoveel octrooiaanvragen op hun naam als de nummer 2, Campagnolo. Dit zegt uiteraard nog niks over de innovaties zelf, maar wel over de R&D-inspanningen die ze doen om hun doel te bereiken.

Andy Schleck heeft niet veel meer aan al deze nieuwe innovaties. Hopelijk steekt ‘onze’ Tom Dumoulin wel in de juiste (pas)vorm om ze optimaal te benutten. Nu snel weer inschakelen om te zien hoe ze het doen!

Meer weten?

Op de hoogte blijven van de nieuwste octrooipublicaties rond elektrisch schakelen? Maak een RSS-feed aan en krijg bij elke nieuwe octrooipublicatie op dit onderwerp een bericht in je mailbox.
Zelf een nieuw idee bedacht? Lees of je wel of geen octrooi moet aanvragen.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right