Octrooiblog: European Inventor Award, your votes please!

Meer artikelen
Prijsbekers: octrooiblog

Gepubliceerd op: 4 mei 2018 | Gewijzigd op: 4 mei 2018

Ze zijn er weer, de nominaties! Onder de 15 finalisten die kans maken op de ‘European Inventor Award’ van het Europees Octrooibureau zijn ook dit jaar weer 2 Nederlanders.

Erik Loopstra en zijn Nederlands-Russische ASML-collega Vadim Banine zijn genomineerd voor de ontwikkeling van de nieuwste microchip. Maar er zijn natuurlijk ook andere uitvinders met fantastische uitvindingen genomineerd. Wie moet er volgens jou winnen?

Beste uitvindingen van het jaar

Elk jaar reikt het Europees Octrooibureau de ‘European Inventor Award’ uit. Een prestigieuze prijs voor onderzoekers en uitvinders die technieken ontwikkelden waar - meestal meerdere - octrooien voor zijn aangevraagd. De prijs is onafhankelijk van het technische veld waarin de uitvinding zich bevindt. Dat maakt het moeilijk vergelijken, maar ook interessant. Ook leuk: er is een ‘Popular Prize’ waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen.

Welke vinding kies jij?

Een greep uit de keuzes laat de verscheidenheid onder de nominaties zien.
Kies je dit jaar bijvoorbeeld voor de Braziliaan Alex Kipman, die zich voor Microsoft bezig heeft gehouden met de ontwikkeling van de Hololens? Zijn vinding is een headset voorzien van sensoren en lenzen waardoor je een virtuele wereld ervaart binnen de reële wereld.

Van ecodouche tot MRI-scanner

Of misschien kies je voor Mehrdad Mahdjoubi, de uitvinder van de ‘closed loop shower’? Dat is een douche met een geïntegreerd waterrecyclingsysteem waardoor je 90% minder water en 80 % minder energie gebruikt bij het douchen, terwijl het comfort gehandhaafd blijft. Maar je kunt natuurlijk ook je stem uitbrengen op Jens Frahm: zijn realtime MRI-scanner maakt van een MRI-scan ineens een live video!

Slimmere en kleinere microchips

Ook onze landgenoten Erik Loopstra en Vadim Banine maken een serieuze kans op de European Inventor Award. Samen ontwikkelden zij effectievere microchips met behulp van extreem ultraviolet lithografie (EUVL). Dit maakt de microchips die in onze slimme apparaten zitten, zoals mobiele telefoons, nog kleiner en slimmer. Op naam van het tweetal staan tientallen octrooien.

Breng je stem uit – en win zelf een prijs!

Je vindt alle 15 genomineerden met uitgebreide informatie over hun innovatie én een gelikt filmpje op de website van de European Inventor Award Popular Prize 2018. Maak daar met een druk op de knop je keuze kenbaar, en maak ook zelf kans op een prijs. Want onder alle stemmers verloot de organisatie 25 wel héél slimme fietssloten. Stemmen dus!

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right