Octrooiblog: Het geheim van de ultieme paperclip

Meer artikelen
paperclips

Gepubliceerd op: 12 mei 2017 | Gewijzigd op: 12 mei 2017

De paperclip. Wat valt daar nog aan te verbeteren? Veel, te oordelen naar het aantal varianten en alternatieven. Maar hoe ziet de ultieme paperclip eruit? En is die te beschermen?

Paperclips

Uitvinder en ondernemer Kurt Lorber ergert zich vreselijk aan de tekortkomingen van de standaard paperclip. De gebogen staaldraadjes haken makkelijk in elkaar en zijn eigenlijk niet geschikt om dikkere stapels papier te bundelen. Al in 1953 brengt zijn bedrijf, Laurel Klammern, de eerste kunststof paperclip op de markt. Maar pas in 2012 heeft Lorber het echt: een asymmetrische paperclip van polystyreen die 2 bladen net zo stevig samenbindt als 25. Ruim 100 jaar na de ‘oer’ paperclip brengt Lorber de LaurelClip op de markt. Mét octrooi. En dat is best bijzonder.

Lorbers vondst zit in de asymmetrische vorm. Eigenlijk zijn het een grotere en kleinere paperclip ineen. De korte 'benen' van zijn paperclip houden een dun stapeltje papier goed bij elkaar, de lange een dikkere stapel. Hij rekent het precies uit: toegepaste mechanica op de vierkante millimeter.
In eerste instantie vindt de octrooiverlener de conclusies (de beschrijving van de uitvinding) in Lorbers aanvraag niet inventief genoeg. Maar na aanpassing krijgt hij zijn octrooi.

Meer weten?

Volg de Masterclass Octrooien om nóg meer te weten te komen over de paperclip, octrooien, octrooiprocedures en inbreuk.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right