Service menu right

Octrooiblog: Het octrooi van de Messi van de Meerdijk

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 19 oktober 2020 | Gewijzigd op: 19 oktober 2020

Wat hebben de Messi van de Meerdijk - Anco Jansen -, Dragons' Den en plantenrassen met elkaar gemeen? Ja, precies: octrooien! Maar wacht, octrooien zijn toch geweldig saai? Nee dus. Sterker nog: octrooien spelen een grote rol in een aantal serieuze discussies. Daarom hierbij 5 octrooilessen, voor een goed begrip.

Les 1: een octrooi en patent zijn precies hetzelfde

Quotes die je in de krant zou kunnen tegenkomen: 'Patentoorlog Apple en Samsung', 'een COVID-19 patent pool', '…geheimhouding door een patent'. Maar in dit artikel hebben we het over een octrooi. Het verschil? Helemaal niets. Een patent en octrooi zijn exact hetzelfde.

Les 2: octrooien zijn een publiek geheim

Die laatste quote, 'geheimhouding door patent', is wat raar. In de Rijksoctrooiwet (ROW1995) staata: 'Het bureau schrijft een octrooiaanvrage in het octrooiregister in zo spoedig mogelijk na verloop van achttien maanden'. Als je weet dat een octrooi de uitvinding tot in detail beschrijftb dan staat hier gewoon dat een geoctrooieerde uitvinding na 18 maanden openbaar wordt.

Les 3: octrooien zijn een deal tussen uitvinder en maatschappij

Maar als je je uitvinding niet geheim kunt houden, wat heb je dan aan een octrooi? Met een octrooi heb je een monopolie van maximaal 20 jaar op de uitvindingc. Concurrenten kunnen het gepatenteerde in die tijd niet zonder jouw toestemming commercieel gebruiken. Dit als beloning voor de gedane moeite, zeg maar. En dat is de deal: de uitvinder het octrooirecht, de 'maatschappij' de publicatie van de uitvinding.

Les 4: een uitvinding moet Ă©cht nieuw zijn als je een octrooi wilt

Briljante uitvinding gedaan? Gefeliciteerd. Maar dat wil niet zeggen dat je er octrooi op kunt aanvragen. Een technische uitvinding moet nieuw, inventief en toepasbaar zijnd. Nieuw betekent: nog nooit in het openbaar gepubliceerd, wereldwijd. Als de details van je vinding in een lokale krant hebben gestaan, is het niet meer nieuw en kun je geen octrooi meer aanvragen.

In Quest stond onlangs iets over karaokemachines. De Japanse uitvinder was vergeten octrooi aan te vragen. Iemand uit de Filipijnen ontdekte dat en vroeg het zelf aan, zo stond er. Zonder context is dat raar. Het apparaat bestond al en was dus niet meer nieuw. Wel kan het zijn dat hij een technische verbetering aan de machines heeft geoctrooieerd.

Les 5: niet alles valt te octrooieren

In mei 2020 deed het Europees Octrooibureau uitspraak over de octrooieerbaarheid van plantenrassen. Conclusie: natuurlijk verkregen plantenrassen zijn niet te octrooieren. De details laten we achterwege, maar blijkbaar is niet alles octrooieerbaar, zo staat in de wete. Soms zijn die uitzonderingen concreet: werkwijzen voor klonen, (delen van) het menselijk lichaam of het gebruik van embryo's. Soms abstracter: ontdekkingen, esthetische vormgevingen of presentaties van gegevens (bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen).

Soms zijn er andere intellectuele eigendomsrechten van toepassing: voor plantenrassen bestaat het kwekersrecht en voor esthetische vormgevingen het modelrecht. Volgens het Belgische 'De Morgen' werd een mogelijke transfer van Cristiano Ronaldo verraden door een octrooiaanvraag op het merk CR9. Dat is dus onzin. Daarvoor bestaat dan weer het merkenrecht. Overigens maakt dat Ronaldo weinig uit, hij verdient vast ook al flink op zijn CR7-ondergoed.

En hoe zit het nou met de Messi van de Meerdijk?

Volgens het Algemeen Dagblad heeft Anco Jansen 'een patent op mooie doelpunten'. Nu weten we: onmogelijk, want het is letterlijk gezien niet technisch. Figuurlijk wel, maar daar kan hij minder mee. Misschien moet hij een voorbeeld nemen aan Ronaldo en een mooie Anco6-onderbroekenlijn beginnen?

Behoefte aan meer verdieping?

Waarschijnlijk wil je nu meer weten over octrooien, andere vormen van intellectueel eigendom en hoe dit voor jou kan werken. Neem eens een kijkje op onze webpagina's over octrooien. Of meld je aan voor een (online) basisworkshop over octrooien.

a: Zie artikel 31, Rijksoctrooiwet 1995
b: Zie artikel 25, lid 1, Rijksoctrooiwet 1995
c: Zie artikel 36, lid 6, Rijksoctrooiwet 1995
d: Zie artikel 2, Rijksoctrooiwet 1995
e: Zie artikel 2 en artikel 3, Rijksoctrooiwet 1995

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.