Octrooiblog: Is het oudste octrooi van God?

Meer artikelen
Opengeslagen bijbel
Gepubliceerd op: 8 februari 2019 | Gewijzigd op: 08 februari 2019

Wat is het eerste octrooi in de geschiedenis? Middeleeuwse glasproductie uit Venetië? Of recepten uit het antieke Griekenland? Octrooiadviseur Karen Kraan-Sam vond een nóg oudere beschrijving van ideebescherming. In de Bijbel.

Heeft God een octrooi? Niet volgens de huidige octrooiwet. Maar in het Bijbelboek Exodus, hoofdstuk 30, openbaart God aan Mozes de samenstellingen van zijn heilige zalfolie en reukwerk. Bijvoorbeeld mirre, kaneel, olijfolie en wierook worden gebruikt in bepaalde verhoudingen. De formule komt met een ernstige waarschuwing om zoiets heiligs vooral niet na te maken.

Voor de heilige zalfolie (Exodus 30:32-33) geldt:
"(…) ook mag u niet iets soortgelijks maken volgens de bereidingswijze van deze olie. Ze is heilig, heilig moet ze voor u zijn. Ieder die zo'n mengsel maakt als dit, of die daarvan iets op een onbevoegde strijkt, moet uitgeroeid worden uit zijn volksgenoten."

Ook het heilige reukwerk (Exodus 30:37-38) mag je niet voor jezelf namaken:
"En wat het reukwerk betreft dat u maakt, mag u niets voor uzelf maken volgens de bereidingswijze van dit reukwerk. Het moet u heilig zijn, voor de HEERE.
Ieder die iets dergelijks maakt om eraan te ruiken, moet uitgeroeid worden uit zijn volksgenoten."

Er zijn opvallende overeenkomsten en verschillen tussen deze goddelijke ideebescherming en onze huidige octrooiwet. We zetten hier 2 overeenkomsten en 2 verschillen op een rij.

Overeenkomsten

Overeenkomst 1 is openbaarmaking. De octrooiwet stelt dat een uitvinding openbaar moet worden. Dat zien we ook in Exodus. De samenstellingen zijn met de nodige precisie omschreven, ook al is dat niet op dezelfde wijze als in een huidig octrooi. De termijn verschilt wel. Mozes heeft de uitvinding waarschijnlijk snel openbaar gemaakt, terwijl een huidige octrooiaanvraag vaak pas na anderhalf jaar openbaar wordt.

Overeenkomst 2 is straf op inbreuk. Op namaak van een beschermd idee kan straf volgen. Als je vandaag de dag beschuldigd wordt van inbreuk op een octrooi, krijg je een brief van een advocaat en eventueel een rechtszaak met financiële gevolgen. Gods uitspraak is direct: op namaak van zijn heilige zalfolie en reukwerk staat ‘uitgeroeid worden uit volksgenoten’. ‘Uitgeroeid’ klinkt als de doodstraf, maar hier wordt mogelijk verbanning bedoeld.

Verschillen

Verschil 1 is ruimte voor onderzoek. Bij de huidige octrooien is alleen bedrijfsmatig gebruik strafbaar, maar je mag wel onderzoek doen naar het geoctrooieerde. De zalfolie en het reukwerk van Exodus 30 mag je ook niet namaken voor onderzoek, zelfs niet om eens te ervaren hoe dat nou ruikt.

Verschil 2 is de tijdsduur. Volgens de huidige octrooiprocedures heeft een octrooi een maximale tijdsduur van 20 jaar. In Exodus 30 staat geen maximale termijn. Wees gewaarschuwd!

Ideeën beschermen?

God wil dus niet dat zijn heilige uitvindingen zomaar nagemaakt worden. Wil jij ook bescherming op je ideeën? Leer hoe dat werkt, volg een gratis octrooiworkshop. Kijk in de octrooiagenda voor een workshop bij u in de buurt.

Kent u nóg oudere 'octrooien'? Laat het weten via karen.sam@rvo.nl.

Service menu right