Octrooiblog: Het WK heeft nieuwe ballen nodig | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: Het WK heeft nieuwe ballen nodig

Meer artikelen
WK 2018 bal Telstar 18
Gepubliceerd op: 8 juni 2018 | Gewijzigd op: 08 maart 2019

Doodzonde, dat ze het WK niet hebben gehaald. Terwijl ze toch álles in zich hadden, de 2 revolutionaire ballen van Adidas. Deze week een blog over slimme octrooien op de enige constante deelnemer aan het WK: de voetbal.

De nieuwe Telstar 18, zoals de WK-bal heet, danst de komende weken weer over het gras, beroerd door voeten, borstkassen, benen en hoofden. Volgens de persberichten heeft de bal een heel nieuw karkas en aan de buitenkant een nieuwe vorm voor de ‘panels’, de stukjes materiaal waar de buitenkant van de bal uit bestaat. Natuurlijk is ook grafisch veel zorg aan het uiterlijk besteed. Technisch is de bal een voortzetting van de vorige WK-bal.

Bal zonder ventiel

Het had zoveel mooier kunnen zijn. Wie de octrooiaanvragen van Adidas van de afgelopen jaren bestudeert, ontdekt dat de WK-bal er technisch heel anders uit had kunnen zien. Op naam van Hans-Peter Nürnberg staan 2 opmerkelijke aanvragen. Hij is leider van het team dat verantwoordelijk is voor de WK-bal. Aanvraag EP3097958 toont de ontwikkeling van een bal zonder ventiel. Door een zeer complex inwendig en veerkrachtig frame kan de bal stuiteren. Hij is daarvoor dus niet afhankelijk van de aanwezige luchtdruk. Revolutionair anders!
Octrooitekening ventielloze bal
Tekening uit octrooi EP3097958 van het inwendige frame van de ventielloze bal

Bye bye, dwarreleffect

In de aanvraag staan de voordelen van een bal zonder ventiel: geen onbalans, waardoor ‘ie minder dwarrelt. Dat kan nog eens een leuke discussie over de attractiviteit van de voetbalsport opleveren. Ook kan de bal niet lek raken. Het Pakistaanse bedrijf Forward Sports kan inmiddels een miniversie van een ventielloze bal maken. Opmerkelijk, want dit productiebedrijf was nauw betrokken bij de vorige WK-bal (Brazuca). Welke techniek het bedrijf hiervoor gebruikt, is niet duidelijk.

Bal uit één materiaal

In een andere octrooiaanvraag van Adidas staat een bal met ventiel beschreven waarbij de 3 lagen – blaas, verende tussenlaag en buitenlaag – uit grotendeels hetzelfde materiaal wordt gemaakt (bekijk octrooi EP3175978). Bijvoorbeeld polyurethaan. Op die manier zijn de ballen na hun werkzame leven veel beter te recyclen. Een circulaire voetbaleconomie!
Octrooitekening circulaire bal
Tekening uit octrooi EP3175978 van een bal geproduceerd uit één soort materiaal

Vrouwelijke revolutie

Wat betreft de styling van de WK-voetbal heeft de revolutie zich overigens al in stilte voltrokken. Waar mannelijke ontwerpers de modewereld nog lijken te  domineren, lijken de vrouwen de ‘strijd’ om het uiterlijk van de WK-bal definitief te hebben gewonnen. De styling van de laatste 3 WK-ballen, Jabulani (Zuid-Afrika), Brazuca (Brazilië) en Telstar 18 (Rusland) was namelijk steeds in handen van vrouwen.

Minder saai

Dus zit je straks naar een saaie voetbalwedstrijd te kijken? Bedenk dan hoe de wedstrijd zou zijn verlopen met de nieuwe ventielloze bal. Misschien dat hij bij het volgende WK van de partij is – net als Oranje.

Zelf revolutionaire octrooien zoeken?

Zelf revolutionaire ontwerpen zoeken in octrooidatabank Espacenet? Dat kan met onze zoekadviezen en gratis workshops die je ondersteunen bij je zoektocht.

Dit was het laatste octrooiblog voor de zomerstop. Fijne vakantie!

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.