Octrooiblog: Hip hesje vervangt infuuspaal

Meer artikelen
Infuushesje
Gepubliceerd op: 13 oktober 2017 | Gewijzigd op: 12 juli 2018

'Aan het infuus liggen' hoeft al lang niet meer liggend. Mobiele patiënten kunnen met een infuuspaal aardig uit de voeten. Maar zo’n paal is zwaar, de slangen hangen snel in de weg en met zo’n apparaat achter je ben je echt patiënt. De oplossing: een hip en comfortabel infuushesje.

Elke uitvinding kan worden verbeterd, ook de vertrouwde infuuspaal. Soms zijn de uitvinders werkzaam in de medische sector, maar vaak zijn het de gebruikers of patiënten zelf die uitvindingen doen. Zo ook de bedenkster van het hesje dat de functie van een infuuspaal kan overnemen.

Alissa Rees moest 2 jaar noodgedwongen  zo’n zware infuuspaal achter zich aanslepen. Vermoeiend en onhandig. Ze bedacht een alternatief: de IV-Walk. Het draagbare infuus bestaat uit een zacht, comfortabel hesje (foto: Victor Duran) met aan de achterkant een flap waarin het infuus is verwerkt.  

Medische uitvindingen hebben in octrooidatabank Espacenet speciale octrooiklassen. Alleen al in de klasse voor infusen (A61M5/14) zitten 61.000 octrooien. Techniek die met een octrooi is beschermd, mag je niet namaken en zelf op de markt brengen. De octrooihouder kan je aanspreken op inbreuk en je dwingen te stoppen. Maar je mag er wel op voortborduren en zo een uitvinding verbeteren! Daarom zijn octrooien openbaar.

Meer weten?

Wil je weten of je uitvinding nieuw is? Kijk in de gratis toegankelijke octrooidatabank Espacenet. Op de website van Octrooicentrum Nederland staan handige tips voor het zoeken in deze databank. En in de workshop ‘Zelf op zoek in octrooidatabanken’ leer je de fijne kneepjes van het zoeken in de octrooidatabanken.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right