Octrooiblog: Hoe docenten computers het nakijken geven

Meer artikelen
Collegezaal met studenten

Gepubliceerd op: 2 november 2018 | Gewijzigd op: 2 november 2018

Docent zijn is een prachtvak. Waarom? Kennis overdragen is erg leuk. Het heeft wel een nadeel. Kennis moet je toetsen en die toetsen moet je stuk voor stuk nakijken. Een tijdrovende klus. Kan dat anders? Ja dat kan. Kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (AI) kan nakijken een stuk simpeler maken.

Opdrachten aan studenten leiden vaak tot lijvige rapporten. Al die tekst moet de docent lezen en beoordelen. Je zou denken dat een computer dat niet zomaar over kan nemen. Dat klopt. Maar AI maakt dat nakijken wel een stuk simpeler. Ondanks het feit dat verschillende rapporten verschillende onderwerpen hebben, is er al software ontwikkeld die deze teksten lezen, interpreteren en rangschikken van goed naar slecht.

AI beoordeelt IE opdrachten

Octrooicentrum Nederland (OCNL) probeert de AI-techniek uit bij het beoordelen van opdrachten van studenten over intellectueel eigendom (IE). Studenten zijn namelijk de ondernemers van de toekomst. Daarom vindt OCNL het belangrijk dat ze al in hun studietijd kennis hebben over intellectueel eigendom als basis voor succesvol ondernemerschap. OCNL gebruikt speciale software voor docenten die IE in hun lesstof verwerken. De software neemt docenten een groot deel van het tijdrovende nakijkwerk uit handen.

Kom naar de Masterclass AI en Hoger Onderwijs

Bent u docent? Dan is het vast een aanlokkelijk idee dat u straks uw studenten aan het werk zet, zonder het vooruitzicht op avonden nakijkwerk. Benieuwd hoe dat werkt en naar de ervaringen met computers die nakijkwerk doen? Kom op woensdag 28 november naar de Masterclass Artificial Intelligence en Hoger Onderwijs, georganiseerd door OCNL.

U en andere geïnteresseerden in AI zijn van harte welkom!

Lees meer over deze Masterclass en meld u aan.

Service menu right