Octrooiblog: Horen met je tong of je tanden

Meer artikelen
Vrouw likt tanden

Gepubliceerd op: 27 april 2018 | Gewijzigd op: 27 april 2018

Op 27 april wordt de koning 51 jaar! Het elektrische hoortoestel is een stuk ouder, het wordt op diezelfde datum 138. Maak kennis met een bijzondere innovatie en het oorspronkelijke apparaat.

De universiteit van Colorado patenteerde in 2015 een 'hoorapparaat' voor op je tong, bedoeld voor doven of zeer ernstig slechthorenden (bekijk het octrooi US2017232252). Deze tongstimulator geeft een patroon van elektrische pulsen af die een tintelend of trillend gevoel op de tong geven. Door te trainen, leren de hersenen specifieke patronen te interpreteren als woorden, waardoor de gebruiker dus kan 'horen' met zijn tong. De tongstimulator negeert het oor volledig. Het ene zintuig vervangt de functie van het andere, net zoals dat bijvoorbeeld bij braille gebeurt voor blinden.
Octrooitekening tonghoorapparaat
Het mondstuk van de tongstimulator

Met deze techniek wijkt de tongstimulator sterk af van de gebruikelijke hulpmiddelen voor slechthorenden, zoals achter-het-oor-hoortoestellen, in-het-oor-hoortoestellen, hoortoestellen die aan de schedel vastgeschroefd worden en elektronische implantaten in het binnenoor.

Het hoortoestel 138 jaar geleden

Van het heden terug naar de oorsprong: hoe werkte het 138 jaar oude hoorapparaat? Het door de Amerikanen Clarke en Foster gepatenteerde apparaat stimuleert het oor zowel elektrisch als mechanisch; het is daarmee een hybride model. Het idee van elektrische stroom door het oor grijpt terug op een ontdekking van Alessandro Volta, de uitvinder van de batterij. Hij doet in 1790 koperen staven in zijn oren en zette daar 50 volt op. Een elektrische schok is het gevolg, maar daarnaast hoort hij een geluid 'als een dikke kokende soep'.

Stroom door je oor

Clarke en Foster pakken het voorzichtiger aan. Geïnspireerd door de uitvinding van de telefoon, sturen ze het elektrische stroompje dat uit een microfoon komt door het binnenoor van een slechthorende. Het stroompje loopt van verlengstuk B’ (zie de figuur), dat tegen de voortanden van de slechthorende rust, naar het vochtige sponsje E in zijn oor. De slechthorende blijkt dan geluid waar te nemen. Dit deel van het hoortoestel kan je zien als een vroege voorloper van het huidige elektronische implantaat in het binnenoor.
Octrooitekening hoortoestel Foster Clarke
Het hoortoestel van Clarke en Foster bestaat uit een houten schijf A - ter grootte van een pizza - en een verlenging A’.

Trillende tanden

Het hoortoestel van Clarke en Foster geeft het geluid ook door via beengeleiding: trilling van het schedelbot. Beethoven maakte al dankbaar gebruik van beengeleiding. Toen hij slechthorend geworden was, maakte hij een stok aan zijn piano vast en nam het uiteinde tussen zijn tanden. Het toestel van Clarke en Foster brengt de tanden en daarmee de schedel in trilling via verlengstuk B’. Hun hoortoestel is daarmee óók een voorloper van het huidige hoortoestel dat aan de schedel wordt geschroefd.

Meer weten?

In octrooidatabank Espacenet vind je meer dan 50.000 octrooien over elektrische hoortoestellen in octrooiklasse H04R25. Ook weten wat er al bedacht is in jouw interessegebied? Meld je aan voor de gratis octrooiworkshop 'Zelf op zoek in octrooidatabanken'. Onze octrooiadviseurs vertellen je daar graag welke nuttige informatie je allemaal uit octrooidatabanken haalt.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right