Octrooiblog: Ideeën delen? Trap niet in deze 3 valkuilen!

Meer artikelen
mensen achter kantoortafel

Gepubliceerd op: 16 november 2018 | Gewijzigd op: 16 november 2018

Ideeën delen is voor uitvinders en ondernemers vaak noodzakelijk. Bijvoorbeeld om aan specifieke kennis, financiering of verkoopkanalen te komen. Maar het delen van ideeën kent ook valkuilen.

Lees meer over 3 van deze valkuilen plus tips om er niet in te trappen.

"Met een geheimhoudingsverklaring is mijn idee veilig"

Misschien wel. Maar het probleem van een onbetrouwbare samenwerkingspartner los je niet altijd op met een contract. De bewijslast ligt bij jou. Hoe bewijs jij dat de ander heeft gepraat met de buurman van de achternicht van de tennisleraar? Ga dus alleen een geheimhoudingsverklaring aan als er al een basis ligt van vertrouwen.

"Iedereen mag mijn creaties gebruiken zoals hij wil"

Sommige creatieve ondernemers vinden het heel belangrijk dat iedereen hun foto’s vrij mag gebruiken. Maar wat als iemand die foto’s gebruikt zonder de naam van de maker te vermelden? Of de foto’s commercieel gebruikt zonder de maker een cent te gunnen? Iemand kan het oorspronkelijke werk zelfs zo veranderen, dat de maker het er totaal niet mee eens is. Dat is de keerzijde van 'vrij gebruik'. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van Creative Commons. Dan kan je dankzij het auteursrecht aangeven hoe anderen je creaties mogen gebruiken.

"Ik krijg 10% van elk product dat mijn licentienemer verkoopt. Ik ben binnen!"

Natuurlijk is het geweldig dat je een licentienemer hebt gevonden die jouw product gaat verkopen. Maar 10% van niks is niks. De beloning voor je licenties kun je ook op andere manieren regelen:

  • Royalties (een percentage van de omzet of een bedrag per product) combineren met een minimumvergoeding. Dit voorkomt dat de technologie 'op de plank blijft liggen'.
  • Een 'lump sum': de licentienemer betaalt een afgesproken bedrag.
  • 'Mile-stone payments': betaling bij vastgestelde punten in het innovatietraject.

Meer tips over ideeën delen?

Wil je meer tips over het delen van ideeën? De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland vertellen je er graag meer over. Bijvoorbeeld tijdens de gratis workshop ‘Slim omgaan met kennis bij samenwerking’, die u vindt in de octrooiagenda.

Service menu right