Octrooiblog: ik ga op vakantie en neem mee... een koffer

Meer artikelen
Gestapelde koffers
Gepubliceerd op: 29 juli 2016 | Gewijzigd op: 12 juli 2018

De zomervakantie is aangebroken en dat betekent: koffers pakken! Ook de koffer is ooit uitgevonden – en daarna nog vele malen aangepast en verbeterd. We pakken er een paar bijzondere koffers uit de octrooiliteratuur bij.

Op veel plekken wordt de uitvinding van de koffer-op-wielen toegeschreven aan Bernard Sadow (US3653474, 1970).

Maar de koffer met wieltjes uit octrooi US1197190 van uitvindster Mary Dunn is al een eeuw oud!

Koffers uit octrooitekeningen US3653474 en US1197190
Octrooitekeningen bij de koffers van Sadow en Dunn

De rolkoffer die je tegenwoordig het meeste ziet op luchthavens is een uitvinding van Robert Plath, piloot van Northwest Airlines. Hij verkocht zijn “Rollaboard” eerst aan collega’s, maar reizigers die hen zagen lopen wilden hem ook. Het octrooi erop (US4995487) is van 1991.

De vinding heeft ook een nadeel: de ratelende wieltjes leveren veel geluidsoverlast op. In Venetië loop je zelfs kans op een boete van €500. De oplossing: met lucht gevulde wieltjes – of je koffer dragen…

De Nederlandse ondernemer Henk van de Meene was vaak op zakenreis in New York. Ook hij realiseerde zich dat gebruikers over de hele wereld zich ergeren aan hun zware trolleys met kleine, wankele wieltjes. Hij besloot zelf de perfecte koffer te ontwikkelen, met de beste lichtgewicht materialen en levenslange garantie. Er hangt wel een prijskaartje aan de HENK: ruim €25.000.

Koffers uit octrooitekeningen US4995487 en NL1011099
Octrooitekeningen bij de koffers van Plath en Van de Meene

Nee, dan vroeger. Toen ging men op reis met hutkoffers van meer dan een meter hoog, met dikke houten wanden en verstevigd met metaal- of houtlijsten. Koffers waar 30 paar schoenen in passen, of een compleet bureau. Een paar fraaie exemplaren zijn te bewonderen op Historiek.net.

Nu zijn de woorden: kleiner, lichter en mobieler. En innovatief:

Je ziet het: aan de uitvinders zal het niet liggen. Fijne vakantie!

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right