Octrooiblog: Innovaties in de zwemsport: wat mag wel en wat niet?

Meer artikelen
wedstrijdzwemmer

Gepubliceerd op: 5 augustus 2016 | Gewijzigd op: 5 augustus 2016

Op de Olympische Spelen in Rio maakte Nederland weer een goede kans op zwemmedailles. Want ‘we’ hebben zwemtalent! Snel zwemmen begint met zwemtechniek en kracht, maar vlak de invloed van technologie op records niet uit. De zwemsport zit vol innovaties. En controverse.

Zwemmers willen met zo min mogelijk weerstand door het water. Dus dragen ze een badmuts, gestroomlijnde zwembril en een strakke ballenknijper of badpak. Het ultieme zwempak zorgt voor drijfvermogen, geleidt het water, vermindert turbulentie, is waterafstotend en vormt het lichaam. Een pak dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt levert het meeste voordeel op. En gedoe.

Tijdens de Olympische Spelen in 2000 in Sydney droegen veel zwemmers Fastskinpakken. De Engelse voormalig zwemster en ontwerpster Fiona Fairhurst bedacht dit pak, in samenwerking met Speedo en NASA. Het materiaal lijkt op de huid van een haai: randjes en bobbeltjes zorgen net als bij haaien voor een efficiëntere waterafvoer.

In 2008 introduceerde Speedo de LZR-pakken, onder meer gedragen door de Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps. Het pak van geweven elastaan-nylon en polyurethaan was in samenwerking met wederom NASA en de Italiaanse textielfabrikant Mectex ontwikkeld. Op de Spelen in Beijng zwommen zwemmers in dit pak record na record. In 2009 werd het record van de Zweedse Therese Alshammer op de 50 meter vlinderslag echter ongeldig verklaard. Ze droeg namelijk twee zwempakken over elkaar, wat de eigenschappen van het pak teveel versterkte.

Concurrent Arena bedacht de x-glide, een pak gemaakt van puur polyurethaan. Dit materiaal pakt het lichaam heel strak in en met dat pak zwom Paul Biedermann op de wereldkampioenschappen in 2009 twee records van Phelps aan gort. Een resultaat dat sommigen vooral aan het pak toeschreven. De term ‘technologische doping’ viel.

De internationale zwemfederatie FINA vond ook dat de bodysuits de zwemmers wel heel erg hielpen. Ze verklaarden: ‘Het kernprincipe van zwemmen is dat het in essentie gebaseerd is op de fysieke prestatie van de atleet.’ De FINA verbood de pakken in 2009. Mannen mogen nu het lichaam van hun middel tot de knieën bedekken en vrouwen van hun schouders (met bandjes) tot hun knieën.

Bodysuits zijn verboden maar innovaties van zwemattributen gaan gewoon door. In octrooidatabase Espacenet zien we onder meer gestroomlijnde chloorbrillen, eventueel gecombineerd met een badmuts, nieuwe weefsels, hardere ‘ribben’ in de stof en prettiger zittende schouderbandjes.

Kansen voor bedrijven

De Olympische Spelen bieden niet alleen kansen aan onze sporters, maar ook aan Nederlandse bedrijven. Op onze website kon u al lezen over mogelijkheden die de Olympische Spelen in Tokyo (2020) bieden. Zo gaan Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om de cyberveiligheid te waarborgen van de Japanse vitale infrastructuur. Voor de Paralympics moeten 22 nieuwe locaties gebouwd worden – interessant voor wie actief is in infrastructuur en bouw.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right