Octrooiblog: Kijken in de keuken van Dyson

Meer artikelen
Vrouw met fohn

Gepubliceerd op: 4 november 2016 | Gewijzigd op: 4 november 2016

In april 2016 kwam Dyson met een teaser-campagne 'voor een revolutionair nieuw product'. Maar wie de octrooiliteratuur had geraadpleegd, had al kunnen weten welk product Dyson zou gaan onthullen.

Autofabrikanten en bijvoorbeeld Apple introduceren nieuwe producten vaak met teasers. Een succesvolle en goedkope manier om nieuwe producten te lanceren en de tongen los te maken. Teasers lichten letterlijk een tipje van een sluier op. Fabrikanten komen met een spannende maar vage aankondiging of sturen een (geregisseerd) gerucht de wereld in. Dyson kwam met het mysterieuze bericht dat ze ‘binnenkort een revolutionair nieuw product lanceren’. Waar zouden ze mee komen?

We kennen het merk van de revolutionaire stofzuiger zonder stofzak. Daarna volgden een wasmachine met 2 tegengesteld draaiende trommels, een handdroger voor openbare toiletten en ringvormige ventilatoren zonder propeller. Spraakmakende producten met een gevoel voor nieuwe vormgeving en technologie.

Spannend, zo'n teaser, maar als je in de octrooiliteratuur kijkt (of in andere gevallen bij de modelbescherming) had je al kunnen weten waarmee Dyson zou komen. Fabrikanten als Dyson beschermen van alles vóórdat ze een product presenteren. Dat betekent automatisch dat tekeningen en technische beschrijvingen op zeker moment worden gepubliceerd.

Bij octrooien gebeurt dat 18 maanden na indienen van de octrooiaanvraag. De ontwikkeltrajecten zijn bij sommige producten echter zo lang dat die geheime periode op het moment van marktintroductie al is verstreken.

Dat geldt ook voor het aangekondigde product van Dyson. Het blijkt te gaan om een haardroger die overeenkomsten vertoont met hun ventilatoren. Zo kun je door beide heen kijken, is er geen zichtbare propeller en maken ze allebei bijna geen geluid. Over de haardroger was al een groot aantal octrooipublicaties te vinden, waaronder deze tekeningen uit een octrooi gepubliceerd in januari 2015:

Octrooitekeningen Dyson haardroger

Het is soms wel even spitten. Als je octrooidatabank Espacenet doorzoekt met de zoekterm Dyson, dan vind je maar liefst 6461 documenten. Aan de classificatiecodes ('CPC-codes') kun je zien op welk terrein die zijn; haardrogers bijvoorbeeld herken je aan de code A45D20. Met die code kun je die octrooien er ook uitfilteren.

Net als bij de stofzuiger (volgens de overlevering zijn 5127 prototypes gebouwd…) is het duidelijk dat Dyson niet over één nacht ijs ging. Er zijn maar liefst 312 octrooipublicaties van Dyson over haardrogers!

Meer weten?

Wil je meer weten over het beschermen of het geheimhouden van je product? Of wil je weten hoe je met octrooi-informatie tijd en geld kunt besparen? Octrooicentrum Nederland geeft hierover verschillende kosteloze workshops. Zoek je iets in de octrooidatabank Espacenet? Lees meer over zoeken met classificatiecodes.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right