Octrooiblog: Kokendwaterkraan Quooker is Nederlands succesverhaal

Meer artikelen
Kopje thee en doos theezakjes

Gepubliceerd op: 23 september 2016 | Gewijzigd op: 23 september 2016

De herfst is het seizoen waarin een kop warme thee of soep nog lekkerder smaakt. Thee of poedersoep zijn binnen een paar seconden klaar. Maar het duurt enkele minuten voor het water kookt. Dat bracht ir. Henri Peteri op een idee.

Peteri werkte begin jaren 70 bij een groot voedingsmiddelenconcern aan de ontwikkeling van instantsoep. Maar, vroeg hij zich af, hoe 'instant' is soep als je een paar minuten moet wachten voordat je hem kunt bereiden?

Peteri kreeg het idee voor een kraan waaruit meteen kokend water komt. Hij zegde zijn baan op en ging op eigen kosten in zijn garage aan de slag. Zijn gouden idee was om het water in de boiler onder druk te brengen, waardoor de temperatuur stijgt tot boven 100˚C. Waar het uit de kraan stroomt, is het precies 100˚C. Hij vroeg octrooi aan en verkocht enkele kranen in kleine kring. Gebruikers waren enthousiast, maar succes in de markt bleef uit. Tot in 1985 zijn zoon Niels afstudeerde en samen met vader een start-up begon.

Vader en zoon ontwikkelden de kraan verder en vroegen op het verbeterde ontwerp opnieuw octrooi aan. Een designer ontwierp een nieuw uiterlijk, dat ze als model registreerden. Ook de merknaam 'Quooker' legden ze vast. Nu sloeg de kokend-waterkraan beter aan, mede dankzij de ondernemerskwaliteiten van Niels.

Dit bewijst maar weer dat je er met een nieuwe techniek alleen nog niet bent, al werkt deze goed en is het goed geoctrooieerd. Er moet een aansprekend product mee wordt gemaakt dat een veel voorkomend probleem oplost. Ook in de markt moet worden geïnvesteerd.

Bij Quooker duurde dat jaren, maar uiteindelijk is het goed gelukt. De kokend-waterkraan is te koop in heel West-Europa en zit al in 25% van de nieuwe keukens in Nederland!

Meer weten?

Heb je een een idee waarmee je geld denkt te gaan verdienen? Of wil je de ontwikkelkosten van een uitvinding terugverdienen? Lees meer over hoe je dat kunt aanpakken.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right