Octrooiblog: Lantaarnpaal: meer dan licht in donkere dagen

Meer artikelen

Een lantaarnpaal, wat valt daar nog aan te verbeteren? Veel! Dit netwerk van palen leent zich voor veel meer functies. Een duik in het verleden werpt zijn schaduw vooruit.

De geschiedenis van de ‘moderne’ straatverlichting in Nederland begint in Voorburg. Jan Bleuland van Oordt heeft daar een fabriek in zinkornamenten en andere metalen. Rond 1850 slaagt hij erin om gas te halen uit restanten petroleum. Hij ziet de marktwaarde ervan en vraagt - volgens de overlevering - octrooi aan. Met die voorsprong op zijn concurrenten mag hij als enige in Voorburg straatverlichting op gas aanleggen en beheren.

Ook de volgende vernieuwingen vind je natuurlijk terug in oude octrooien. Van het gasvlammetje, via de gloeilamp van Edison uit 1878 (bekijk Edisons octrooi US223898 (A)) tot de lantaarnpaal met LED-verlichting uit 2012 (bekijk octrooi US2012127727). En alles wat daar tussen zit.

Wifi, opladen en landen

Als die lantaarnpalen er toch staan, zijn ze voor meer te gebruiken dan alleen verlichten. Bijvoorbeeld als laadpaal voor elektrische auto’s (bekijk octrooi CN106594613). Of voor een gemeentelijk dekkend wifi-netwerk (bekijk octrooi US2013044488). En met die 2 functies kunnen er ook drones automatisch 'aanmeren' om op te laden (bekijk octrooi US2017275025).
drone op lantaarnpaal
Voorbeeld octrooitekening van drone die op lantaarnpaal kan landen

Of zulke toepassingen er ook echt gaan komen? De toekomst zal het leren. Maar het is bedacht, en vaak al beschermd met octrooien.

Ook een blik op de toekomst werpen?

Leuk, dat je in octrooidatabanken de ontwikkeling van de techniek ziet. Veel leuker is nog is dat je ziet wat er nu wordt uitgevonden. Dat geeft een doorkijkje naar de toekomst. Bijna alle octrooien zijn zelf op te zoeken en te bekijken. De fijne kneepjes van het opzoeken en intellectueel eigendom leer je tijdens de workshops van Octrooicentrum Nederland.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right