Octrooiblog: Met innovators van de schans: grote sprongen voorwaarts | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: Met innovators van de schans: grote sprongen voorwaarts

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 30 december 2016 | Gewijzigd op: 30 december 2016

Terwijl de meeste mensen op 1 januari langzaam wakker worden, staan de skispringers in het Duitse Garmisch-Partenkirchen al op scherp. Om het schansrecord uit 2010 te overtreffen, zullen ze verder dan 143,5 meter moeten springen.

Het eerste officiële wereldrecord in 1879 was 23 meter. Er zijn dus grote sprongen voorwaarts gemaakt. Met dank aan slimme uitvinders en ‘early adopters’. Maar de grootste innovators worden niet altijd meteen op handen gedragen.

Zo sprong Miroslaw Graf al in 1969 met zijn ski’s in de V-vorm toen bijna alle skispringers hun ski’s nog parallel hielden tijdens het vliegen. Zijn tijdgenoten lachten hem weg. Pas in de jaren ’80, toen Jan Boklov de V-stijl ging gebruiken, zag iedereen de voordelen.

Ski-binding zorgt voor argusogen

De ski-binding waarmee de Zwitser Simon Ammann in 2010 het schansrecord verbrak, werd in eerste instantie ook met argusogen bekeken. Met die bindingen kon hij zijn ski’s tijdens de vlucht vlakker houden waardoor meer liftkracht ontstaat. De Oostenrijkse skicoach Alex Pointner vroeg herhaaldelijk aan de internationale skifederatie FIS of zijn bindingen wel aan de regels voldeden. Maar die konden geen overtredingen vinden. Ammann won er 2 gouden Olympische medailles mee. Nu gebruikt elke skispringer zulke bindingen.

De mensen achter records

De uitvinder van deze revolutionaire ski-binding is Peter Slatnar. Op de techniek heeft hij geen octrooi aangevraagd. Misschien omdat die net als de V-stijl al eerder bekend was, en hij alleen kleine verbeteringen heeft bedacht. Slatnar heeft wel 3 andere octrooiaanvragen op z’n naam staan, alle op het gebied van ski-bindingen en skischoenen.

De uitvindingen van Slatnar moet je dus in de gaten te houden (als je ver wilt springen). Dat is niet zo moeilijk omdat octrooiaanvragen altijd worden gepubliceerd. En ook veel van zijn collega-uitvinders zijn daarmee makkelijk op te sporen. In elke octrooiaanvraag staat de uitvinder namelijk vermeld.

Uitvinders zoeken

Kijk je bijvoorbeeld in octrooidatabank Espacenet naar ski-bindingen van de laatste 15 jaar, dan zie je dat bijvoorbeeld voormalig skiër Thomas Mangold als een van de grote innovators veelvuldig voorbijkomt. Maar bijvoorbeeld ook Eddy Yelovina, en Oyvar Svendsen, beiden ingenieurs die bij het grote publiek niet bekend zijn. Misschien staat ook de naam van een nu nog onbekende, revolutionaire innovator in dit lijstje...

Meer weten?

Leer zelf zoeken in octrooien. Meld je aan voor de gratis workshop. Of volg 1 een van de 4 workshops van Octrooicentrum Nederland.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.