Octrooiblog: Metselrobot neemt zwaar werk uit handen

Meer artikelen
Metselaar aan het werk

Gepubliceerd op: 17 februari 2017 | Gewijzigd op: 17 februari 2017

Stel, je wilt een hele hoge, lange muur bouwen. Een grote muur. Dat kan je natuurlijk heel traditioneel door mensen laten doen. Goed voor de werkgelegenheid! Maar je kunt ook voor een innovatievere oplossing kiezen: de metselrobot.

Een goede metselaar legt hooguit 500 stenen per dag weg. Een metselmachine doet hetzelfde in minder dan een uur! Hij is onverstoorbaar, werkt onder alle weersomstandigheden, metselt overal tussen- en onderdoor, is niet aangesloten bij een vakbond en neemt nooit een snipperdag.

Maak bijvoorbeeld kennis met SAM: een halfautomatische metselaar (Semi-Automated Mason) uit de VS. Hij werkt gemiddeld 3 keer zo snel als een menselijke metselaar, kost $ 500.000 en is vooral bedoeld voor het metselen van lange, rechte muren. It's gonna be great!

SAM brengt een laag specie aan en legt de bakstenen vervolgens precies op hun plaats. De oprichter van het bedrijf achter SAM ziet de komst van de digitale metselaar niet als een bedreiging van de werkgelegenheid. Het zijn namelijk nog altijd metselaars die de robot programmeren en de kwaliteit van het geleverde werk controleren.

SAM heeft verschillende collega's. Hadrian bijvoorbeeld, uit Australië (niet toevallig vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, die een muur bouwde ongeveer op de huidige grens tussen Engeland en Schotland). Deze robot metselt met een 28 meter lange arm in 2 dagen de muren van een huis op basis van 3D CAD-tekeningen. Op een filmpje zien we Hadrian aan het werk.

metselmachine Hadrian

Octrooitekening van metselmachine 'Hadrian'

Of neem ROB, de metselrobot van architectenbureau Gramazio & Kohler, universiteit ETH Zürich en Keller AG Ziegeleien. Die houdt rekening met maatafwijkingen en variaties die op de bouwplaats nu eenmaal onvermijdelijk zijn en past zijn werk daarop aan. Of de In-Situ Fabricator die is ontwikkeld door onderzoekers van het Zwitserse National Centre of Competence in Research Digital Fabrication (ook onderdeel van universiteit ETH Zurich). Door deze robot voor te programmeren, kan hij geheel zelfstandig werken en complexe patronen metselen.

Op veel van die metselrobots zit een octrooi, en die staan in octrooidatabank Espacenet. Maar hoe vind je alleen metselrobotoctrooien? Je kunt (Engelstalige) zoektermen gebruiken als masonry, bricks, machine en robot. Daarmee vind je veel octrooien, maar dat blijken niet alleen metselrobots te zijn. Er bestaan ook andere machines die 'iets' met metselwerk te maken hebben, bijvoorbeeld de fabricage of het transport van bakstenen.

Dat zoeken kan veel handiger! Alle octrooien hebben namelijk een code op onderwerp. Met die code vind je alle octrooien over dat onderwerp gemakkelijk terug. Voor metselrobots is dat bijvoorbeeld E04G21/22. Daarmee vind je er ruim 1500!

Ook efficiënt zoeken naar uitvindingen?

Iedereen die zich bezighoudt met technische innovatieprocessen kan tijd en geld besparen door efficiënt te leren zoeken in octrooidatabanken. Volg de gratis workshop 'Zelf op zoek in octrooidatabanken' van Octrooicentrum Nederland. Octrooiadviseurs geven deze workshop op verschillende data, door het hele land. Zelf alvast aan de slag? Doe de online Octrooi-informatietour.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right