Octrooiblog: MKB Innovatie Top 100-winnaar laat kleintjes duurzaam rijden

Meer artikelen
Duurzame kinderwagen greentom

Een buggy, helemaal gemaakt van duurzame materialen. De maker, het Maastrichtse bedrijf Greentom, won op 21 september de MKB Innovatie Top 100. Een jaar lang mag het zich het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. Ook de bescherming van hun product heeft Greentom goed voor elkaar.

Greentom produceert de buggy op verschillende plaatsen in de wereld. Ze gebruiken daarvoor lokale, natuurlijke en gerecyclede materialen. De stoffen voor de buggy bijvoorbeeld zijn gemaakt van afgedankte drinkflessen. En als de buggy uiteindelijk ‘op’ is, zijn alle onderdelen weer te hergebruiken of recyclen.

De MKB Innovatie Top 100 winnen is natuurlijk prachtig, maar als bedrijf wil je aan je uitvinding verdienen. Zeker als je die in meer dan 20 landen gaat verkopen.

Dat heeft Greentom goed geregeld. De kinderwagen is op de belangrijkste markten tegen namaak beschermd met een octrooi op de constructie. Door dat slim aan te vragen (via de wereldwijde, zogenaamde PCT-procedure) had het bedrijf 2,5 jaar de tijd om te bedenken in welke landen dat octrooi van kracht moest worden. Zo bespaarden ze onnodige kosten voor landen waar een octrooi waarschijnlijk niet loont.

Voor de ontwerper van de buggy, Bart Bost, hoort bescherming er gewoon bij. Sinds 1989 vroeg hij al 18 octrooien aan, bijna allemaal op het gebied van kinderzitjes en kinderwagens.

Meer weten?

Octrooi aanvragen voor het buitenland kan op verschillende manieren. Dat vraagt wel om een goede voorbereiding. Kom daarom naar de gratis workshop ‘Intellectueel eigendom-strategie voor het mkb’. Onze octrooiadviseurs vertellen je wat er komt kijken bij een goede IE-strategie.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right