Octrooiblog: Nieuwste wapen in strijd tegen plastic soep is stokoud

Meer artikelen

In juni 2017 peddelde hij de Rijn af, op een sup-board van gerecyclede plastic flessen en doppen. En nu gooit hij een stokoud juridisch middel in de strijd tegen waterverontreiniging door plastic. Milieuactivist Merijn Tinga haalt het ‘desbewustheidsexploit’ uit de mottenballen.

Woensdag 28 november kreeg Cees van Vliet, algemeen directeur van Albert Heijn, bezoek van een deurwaarder. Met onder de arm een ‘desbewustheidsexploit’. Afzender: Merijn Tinga, bioloog en milieuactivist - ook bekend als ‘the plastic soup surfer’.

Tinga houdt Albert Heijn medeverantwoordelijk voor waterverontreiniging door plastic. Het exploit wijst de grootgrutter daarop. Nu dat officieel is overhandigd, kunnen ze niet blijven volhouden dat ze zich nergens bewust van zijn, vindt Tinga. De komende weken kunnen de ceo’s van nog 10 andere grote bedrijven rekenen op zo’n bezoekje. Met natuurlijk als bedoeling dat ze maatregelen gaan nemen, zoals statiegeld op kleine flesjes.

Het desbewustheidsexploit komt oorspronkelijk uit de Rijksoctrooiwet. Vroeger kon iemand met een octrooi het desbewustheidsexploit tevoorschijn halen als die vond dat je zijn uitvinding namaakte. Daarna had je nog 30 dagen om daarmee te stoppen. Ging je langer door met het plegen van ‘inbreuk’, dan kon de octrooihouder een schadevergoeding eisen.

Nu werkt dat anders. De schademeter loopt al vanaf het moment dat je kan of zou moeten weten dat iemand anders een octrooi heeft op de technologie die jij toepast. Als je een product op de markt brengt, moet je dus zelf de octrooien in dat vakgebied in de gaten blijven houden.

Eigenlijk is dat een geluk bij een ongeluk. Door octrooidatabanken bij te houden, kom je vanzelf veel nieuwe technologische ontwikkelingen tegen. En daar kun je weer je voordeel mee doen.

Inbreuk voorkomen?

Beschuldigt een octrooihouder jou van inbreuk? Op de website van Octrooicentrum Nederland staat wat je moet doen. En hoe je erachter komt of iemand jouw uitvinding namaakt.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right