Octrooiblog: Octrooien - het mes snijdt aan 2 kanten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: Octrooien - het mes snijdt aan 2 kanten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 12 november 2020 | Gewijzigd op: 17 november 2020

Veel mensen en bedrijven zien de economische waarde van octrooien. Anderen zeggen dat octrooien bedrijven te veel macht geven. En tegenwoordig ook vaker gehoord: 'ik zou geen octrooi nemen, want iedereen moet mijn technologie kunnen gebruiken'. De meningen over octrooien zijn dus verdeeld. Wij kiezen geen kant, maar kijken naar de feiten. 

Want hoe langer je naar het octrooisysteem kijkt, hoe meer je ziet dat het best goed doordacht is.

Hallo? Van wie is deze technologie?

Als eerste: met een octrooi claim je eigendom op je uitvinding of technologie. Soms zouden bedrijven dat eigendom misbruiken. Vaak gehoord: bedrijven vragen veel te veel geld voor een product, of houden dit zelfs bewust uit de markt. Dat zal vast, maar aan dat claimen van eigendom zitten ook belangrijke voordelen. Want hoe bewijs je zonder octrooi het tegendeel wanneer een onderhandelingspartner jouw product opeens op de markt brengt en claimt eigenaar te zijn? Het octrooi is het document dat zegt: deze technische uitvinding is van mij.

Met een octrooi waag je een gokje

Het tweede punt is een belangrijk gevolg van bovenstaande. Waarschijnlijk investeer je in nieuwe technologie om geld te verdienen. Maar als je niet kunt aantonen dat je eigenaar bent van de technologie, neem je niet het risico om miljoenen euro's te stoppen in een project om vervolgens maar te hopen dat niemand je product kopieert. Een octrooi geeft je het concurrentievoordeel om die investeringen terug te verdienen en jezelf te belonen voor het genomen risico. 

Win-win situatie

Ten derde: niet alleen de octrooihouder is winnaar in het octrooisysteem. Het octrooi is eigenlijk een deal tussen de uitvinder en de maatschappij. Als tegenprestatie voor het krijgen van een octrooi maakt de octrooihouder de technologie openbaar. Het idee hierachter is dat anderen kunnen voortborduren op die kennis. Natuurlijk, het octrooi maakt dat de geoctrooieerde technologie niet zomaar te gebruiken is, maar de openbaring van de uitvinding maakt dat anderen de technologie kunnen verbeteren, vermijden of niet opnieuw hoeven uit te vinden. In zekere zin is het octrooi dus winst voor 2 partijen. En maak daar als 'tegenpartij' dan ook gebruik van: zorg dat je weet wat er is aangevraagd. Deze octrooi-informatie biedt een schat aan kennis die je niet vindt door een beetje te googlen. Het herbergt marktinformatie, biedt technologische oplossingen en het helpt voorkomen dat je het wiel opnieuw uitvindt. Dit bespaart tijd, geld en middelen.

Het beste dat we hebben…?

Je kunt je afvragen: waarom gaat het altijd over geld verdienen? Kunnen we niet een keer 'zomaar' goed doen? Bedenk in dat geval dat de eigenaar van een octrooi niet alleen het recht heeft om te bepalen wie de technologie niet mag gebruiken, maar ook wie wél. Een octrooi geeft controle over je uitvinding en niets staat je in de weg om dit ten goede te gebruiken. Denk aan open source hardware, het delen van intellectueel eigendom binnen samenwerkingen of initiatieven als het 'Medicines Patent Pool'.

Deze voorbeelden laten zien dat het octrooisysteem eigenlijk best goed doordacht is. Soms hoor je kritische geluiden, maar nu weet je: het mes snijdt vaak aan 2 kanten. En uiteraard wordt er weleens misbruik gemaakt van octrooirechten, maar dat zit hem ook in de persoon of het bedrijf dat het recht bezit. De vraag is of het octrooirecht dat probleem moet oplossen, of andere wet- en regelgeving. Overigens is de overheid bezig met een modernisering van het octrooisysteem om het octrooisysteem toegankelijker te maken voor bijvoorbeeld het mkb. Het octrooirecht is niet perfect, maar misschien wel het beste dat we hebben. 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.