Octrooiblog: Patent op plasticscheidingstechnieken

Meer artikelen

Help! Waar moeten we met ons plastic bedrijfsafval naartoe? De verbrandingsoven in, nu China het sinds 1 januari niet meer wil hebben? Mooi is dat, net aan het begin van de Week van de Circulaire Economie! Kan dat niet anders?

Jawel: zelf scheiden en hergebruiken. De technieken zijn er, ook in Nederland.

Wil je plastic goed kunnen hergebruiken, dan moet soort bij soort. Tot voor kort sorteerden goedkope Chinese arbeidskrachten ons plastic bedrijfsafval. Maar China produceert inmiddels zelf genoeg afval om grondstoffen van te maken. Dus moeten wij hier aan de bak.

Gelukkig is er al heel wat uitgevonden om het scheiden van plastic te automatiseren. Bijvoorbeeld door het te versnipperen en in een bad vloeistof te kieperen. Sommige plastics zinken sneller dan andere. Een beetje handig weer eruit vissen en voilà, de verschillende soorten zijn gescheiden.

‘Recyclingprofessor’ Peter Rem van de Technische Universiteit Delft werkte aan dat principe, en zo zijn er nog tientallen andere technieken. Je vindt ze keurig gerubriceerd in de octrooidatabank Espacenet (bekijk de octrooien).

Bij elkaar staan daar meer dan 10.000 octrooien op scheidingstechnieken voor plastic! Ongeveer 200 daarvan zijn Nederlandse, waaronder een octrooi van Rem.

Waar octrooi op zit, mag je niet namaken. Maar je mag die kennis wel gebruiken om zelf iets beters te ontwikkelen. En je kunt natuurlijk contact zoeken met de uitvinders, bijvoorbeeld om een uitvinding te commercialiseren. Allemaal te vinden in de gratis toegankelijke octrooidatabank Espacenet: www.espacenet.nl.

Ben je in de markt voor recycling?

Van 15 tot en met 19 januari 2018 organiseert Nederland circulair! de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week openen koplopers die nu al slim, circulair ondernemen hun deuren voor ondernemers die graag aan de slag willen met de circulaire economie. RVO.nl is betrokken bij verschillende evenementen. Bekijk ze op onze website.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right