Octrooiblog: Patent op triple 20

Meer artikelen

Elk jaar weer een prima excuus om kerstbezoekjes en oliebollen te ontlopen: het wereldkampioenschap darts. Zeker sinds Nederland met een sterke afvaardiging komt. Maar hoe zijn we er ooit op gekomen om met een pijltje op een genummerd bord te gooien?

Het verhaal gaat dat soldaten op de Britse eilanden in de middeleeuwen zijn begonnen met iets dat op het dartspel lijkt. Tussen de veldslagen door gingen zij als tijdverdrijf de strijd met elkaar aan door hun pijlen en speren op omgekeerde wijnvaten te gooien. Om het spel ook binnen te kunnen spelen, werden de pijlen pijltjes, het wijnvat werd een plak van een omgezaagde boomstam.

Variant blaast aftocht

Een variant op pijltjes gooien werd pijltjes blazen. Het Amerikaanse octrooi van Charlers Stivers laat zo’n blaaspijltje zien (bekijk Stivers’ octrooi). Maar toen een onfortuinlijke speler per ongeluk een pijltje zijn slokdarm in zoog en dat niet overleefde, verloor deze variant aan populariteit.
Dartspijl blazen

Dartspijlen blazen (bron: dartsworld.com)

Van veren naar papier

De darts zoals we die nu gebruiken, zijn al meer dan een eeuw in ontwikkeling. In 1898 bedacht de Amerikaanse uitvinder Samuel Ettinger de eerste papieren flight, de ‘vleugels’ die de pijl stabiliteit geven. (bekijk het octrooi van Ettinger). Voor die tijd werden de flights nog van veren gemaakt. Na 1906 werd het houten pijltje een metalen pijltje maar de echte innovaties zijn van de laatste 20 jaar.
Octrooitekeningen darts

Ook je techniek verbeteren?

Valt er nu nog wat te verbeteren aan darts? Jazeker. Details van de pijlen blijken nog steeds te vernieuwen, denk aan een ribbeltje of groefje om de luchtstroom beter te geleiden. Uitvinders vragen nog heel wat octrooien hiervoor voor aan. Ga zelf eens op zoek naar dartinnovaties in de octrooidatabase Espacenet voor je de ’20’ gaat bestoken. Niet schrikken: je zoekt in de categorie ‘wapens’.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right