Octrooiblog: Polaroid filtert schittering weg

Meer artikelen
Zonnebril

Gepubliceerd op: 28 juli 2017 | Gewijzigd op: 28 juli 2017

Handig in de zomer, zo'n zonnebril die schitteringen weg filtert. Zo heb je minder last van zonlicht dat weerkaatst op water of een nat wegdek. De techniek komt van Polaroid, het bedrijf van de Amerikaan Edwin Land. Behalve uitvinder ook een ondernemer in hart en nieren.

Nog maar 19 is Land als hij in 1928 zijn zonnebril bedenkt. Hij staakt zijn studie scheikunde en duikt de boeken in, op zoek naar methoden om een polariserend filter te maken. Dat lukt, en op z'n 20ste is hij zo slim er octrooi op aan te vragen.

Zijn uitvinding komt erop neer dat hij kristallen in vloeibaar plastic stopt, en dit door een smalle matrijs perst. Zo komen die kristallen allemaal in dezelfde richting te liggen. Op die manier ontstaat in het plastic een soort jaloezie die bepaalde lichtgolven tegenhoudt.

polaroid_octrooitekening
Octrooitekening van Polaroid-principe

Samen met een voormalig docent begint hij zijn onderneming. De docent zorgt tegelijk voor het startkapitaal. Niet veel later weet Land ook op Wall Street investeerders te interesseren.

Behalve de beroemde zonnebril doet Land uitvindingen op het terrein van fotografie en kleurenfilters. De meeste weet hij ook tot een commercieel succes te maken. In de topjaren werken bij Polaroid 21.000 mensen. Met ruim 500 octrooien staat hij na Thomas Edison nu tweede op de ranglijst van Amerikaanse uitvinders met de meeste octrooien op hun naam.

Uiteindelijk weet zijn bedrijf zich eind vorige eeuw niet staande te houden. Door de opkomst van video flopt hun instant filmcamera en digitale fotografie maakt instant fotocamera’s min of meer overbodig.

Polaroidzonnebrillen zijn nog altijd te koop. Het merk is nu in handen van een Italiaans bedrijf.

Meer weten?

Je uitvinding tot een commercieel succes maken? Denk dan op tijd na over bescherming. Met een octrooi, maar het kan ook anders. Lees er meer over. Of kom naar een workshop van Octrooicentrum Nederland.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right