Octrooiblog: Profijtelijke pleister-patenten

Meer artikelen
Pleisters van band-aid
Gepubliceerd op: 31 mei 2019 | Gewijzigd op: 31 mei 2019

Bij het woord octrooi of patent denk je misschien aan ingewikkelde hightechuitvindingen. Maar relatief simpele producten zijn ook uitgevonden en geoctrooieerd. Soms zelfs 2 keer, zoals de pleister.

Een uitvinding is een oplossing voor een probleem. Zoals het probleem waar een dermatoloog in het 19e-eeuwse Hamburg tegen aanliep.

Van het patent van Paul Beiersdorf tot Hansaplast

Hij gebruikte kleefverband met hars om medicatie aan te brengen op de huid van zijn patiënten. Maar de hars veroorzaakte vaak allergische reacties. De oplossing komt van de apotheker Paul Beiersdorf. Hij vervangt de hars door rubber. Verder geeft hij de pleister een coating, zodat de medicatie niet naar buiten kan sijpelen. Op 28 maart 1882 krijgt Beiersdorf octrooi op de vervaardiging van gecoate pleisters. Deze datum wordt beschouwd als de oprichtingsdatum van Beiersdorf AG. Dit bedrijf ontwikkelt de pleister verder en lanceert in 1901 Leukoplast voor het bevestigen van verbanden.

Hansaplast, een combinatie van Leukoplast met een gaaslaag, komt in 1922 op de markt. Hansaplast is tegenwoordig de best verkochte pleister in West-Europa. In andere landen wordt het verkocht onder de zustermerken Elastoplast en Curitas. Beiersdorf AG is tegenwoordig een multinational in producten voor de persoonlijke verzorging, met een omzet van € 5,5 miljard.

Van het patent van Earle Dickson tot Band-Aid

In 1917, aan de andere kant van de oceaan, signaleert de Amerikaan Earle Dickson het probleem dat zijn vrouw Josephine zichzelf niet met één hand kan verbinden als ze zich in de vingers snijdt. Als oplossing rolt hij een rol brede chirurgische tape af, legt een strook steriel gaas in het midden en twee stroken crinoline aan weerszijden  om te voorkomen dat de tape aan zichzelf kleeft. Hij rolt de tape vervolgens weer op. Zijn vrouw kan een stukje afrollen en afknippen wat ze nodig heeft. Dickson laat zijn uitvinding zien aan zijn werkgever Johnson & Johnson, een bedrijf in verbandmiddelen, die het gaat verkopen onder de naam Band Aid. Op 18 december 1926 krijgt Dickson patent op zijn 'Surgical dressing’. Johnson & Johnson verkoopt tegenwoordig meer dan 100 miljard Band-Aids per jaar.

Nu u?

Heeft u ook een oplossing voor een probleem? Neem dan eens een kijkje op de pagina 'Waaraan denken bij het uitvinden?' Hier staan handige tips over hoe je erachter kan komen of je idee nieuw is, informatie over financiering en over bescherming van je idee.

Service menu right